Зеленски не иска, но трябва да говори с Путин

ЕС и Свят 27.05.2022 17:23 Снимка: ДНЕС+

Зеленски не иска, но трябва да говори с Путин

Украйна не желае да разговаря с руския президент Владимир Путин, но трябва да се изправи пред реалността, тъй като това вероятно ще е необходимо за прекратяване на войната.Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

"Има неща, които да обсъдим с руския лидер. Не ви казвам, че народът ни желае да разговаря с него, но трябва да се изправим пред реалността на това, което преживяваме", обясни той в обръщение към индонезийски мозъчен тръст.

"Какво искаме от тази среща... Искаме живота си обратно... Искаме да си върнем живота на суверенна държава на собствената си територия", подчерта Зеленски, добавяйки, че Русия все още не изглежда готова за сериозни мирни преговори.

Вчера Зеленски заяви, че страната му няма да отстъпи от територията си на Русия в името на мира. По негови думи войната може да бъде разрешена само чрез дипломация.

Миналата седмица главният преговарящ на Киев Михайло Подоляк каза, че преговорите са отложени.

Впоследствие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини властите в Киев, че не искат да продължат преговорите за прекратяване на военните действия.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви, че условията, поставени от Зеленски за примирието, са неизпълними.

Руските информационни агенции съобщават, че последната среща се е състояла преди близо месец, на 22 април.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648