Завръщане на Covid в Европа, държави влизат в оранжева и червена зона

ЕС и Свят 20.07.2021 09:18 Снимка: ДНЕС+

Завръщане на Covid в Европа, държави влизат в оранжева и червена зона

Картата на Европа отново става оранжева, тъй като големи части от Гърция, Франция, Хърватия и Дания вече не са зелени при последната актуализация на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), съобщава "Брюселс таймс".

Според последната актуализация почти цяла Гърция и Дания, средиземноморските брегове на Хърватия и Франция и френската столица Париж отново са станали оранжеви на картата ECDC, което означава, че рискът от инфекция сега се счита за "умерен" от Белгийски власти.

В Гърция това касае Южно Егейско море, Западна Македония, Епир, Тесалия, Йонийските острови, Западна Гърция и Пелопонес. Регионът Атика и остров Крит дори се добавят към регионите с червен цвят, което показва "висок" риск от инфекция, от сряда, 21 юли.

Във Франция департаментите на Гваделупа, Ил дьо Франс, Лангедок-Русийон, Миди-Пиренеи и Прованс-Алпи-Лазурен бряг за пръв път от дълго време стават оранжеви.

Хърватската зона на Адриатическа Хърватия, която е почти целият крайбрежен регион, също е отново оранжева.

Освен това, тъй като испанските региони Галисия, Кастилия-Ла Манча и Мелила са станали червени, цяла Испания вече е червена зона за туристи от Белгия.

Португалските острови Азорски острови сега също стават червени, заедно с цяла континентална Португалия, оставяйки само остров Мадейра като оранжева зона.

Малта и Андора в сряда ще станат напълно червени, след като Холандия и Люксембург вече са оцветени в червено от събота.

Всички пътници, които искат да влязат в Белгия след поне 48 часа в чужбина, трябва да попълнят формуляра за локация на пътници (PLF), независимо от цветовия код на зоната, от която се връщат. От 1 юли цветовите кодове вече нямат значение за хората, които са напълно ваксинирани или наскоро са се възстановили от инфекция с Covid-19, тъй като не трябва да се изследват или карантинят при завръщането си в Белгия, според белгийските власти.

Единственото изключение от това правило се отнася до напълно ваксинирани пътници, които се връщат от район, считан от Белгия за "държава с много висок риск", но понастоящем няма държави от ЕС в този списък.

Тези, които се връщат от червена зона, без да са напълно ваксинирани или притежават сертификат за възстановяване, трябва да се изследват на ден 1 или 2, след като се приберат и поставят под карантина, докато получат отрицателен резултат от теста.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) очаква да види 420 случая на 100 000 души за седмицата, завършваща на 1 август, пише "Дойче веле".

Агенцията, която обхваща Европейския съюз, както и Норвегия и Исландия и Лихтенщайн, очаква цифрата да нарасне до над 620 нови случая на 100 000 население за седмицата, завършваща на 8 август.

"Настоящото продължаващо влошаване на епидемиологичната ситуация в много страни се очаква да продължи, предвид бързото нарастване на варианта Делта", се казва в доклада на ECDC.

Очаква се броят на хоспитализациите и смъртните случаи да се увеличи с много по-бавни темпове, каза ECDC, особено благодарение на кампанията за ваксинация.

Очаква се броят на смъртните случаи, свързани с COVID-19, да надхвърли прага 10 на милион, в сравнение с 6.8 миналата седмица.

ECDC прогнозира увеличаване на случаите в 20 страни с нарастване на смъртните случаи в девет от тях. Това са Кипър, Гърция, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словения и Испания.

По-младите хора са сред последните, на които се предлагат ваксинации, тъй като те са изложени на по-малък риск от смърт или сериозно заболяване, отколкото възрастните хора.

Базираната в Стокхолм агенция миналия месец предупреди, че вариантът Делта изглежда е виновен за 90% от новите случаи до края на август.

В резултат на това ECDC заяви, че е от съществено значение Европа да ускори кампаниите за ваксинация, така че да запълни възможно най-бързо пропуските в имунитета./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448