Заради психически срив на Тръмп, ген. Мили уверявал Китай, че няма да започват ядрена война

ЕС и Свят 15.09.2021 12:48 Снимка: ДНЕС+

Заради психически срив на Тръмп, ген. Мили уверявал Китай, че няма да започват ядрена война

Притеснен от действията на Доналд Тръмп през последните му седмици като президент, висши военен офицер на САЩ два пъти се обажда на китайския си колега, за да го увери, че двете нации няма да започнат внезапно война, заяви висш представител на отбраната, шише "Асошиейтед прес", цитирайки разговори, описани в нова книга.

Председателят на началниците на щабовете генерал Марк Мили е казал на генерал Ли Зуоченг от Народно-освободителната армия на Китай, че САЩ няма да нанесат удари. Едното обаждане е на 30 октомври 2020 г., четири дни преди изборите, които Тръмп изгуби. Второто обаждане е на 8 януари 2021 г., само два дни след щурма над Капитолия на САЩ от поддръжници на напускащия Тръмп.

Тръмп казва, че Мили трябва да бъде съден за държавна измяна, ако информацията е вярна.

Мили стига дотам, че обещава на Ли, че ще предупреди колегата си в случай на атака от САЩ, според книгата, написана от журналистите на Washington Post Боб Уудуърд и Робърт Коста.

"Генерал Ли, искам да ви уверя, че американското правителство е стабилно и всичко ще бъде наред", казва Мили при първото обаждане според книгата. "Няма да атакуваме или да извършваме кинетични операции срещу вас."

"Ако ще атакуваме, ще ви се обадя предварително. Това няма да е изненада", казва Мили.

Според служителя на отбраната съобщението на Мили до Ли и в двата случая е било успокоение. Служителят постави под въпрос предложенията, че Мили е казал на Ли, че първо ще му се обади и вместо това заяви, че председателят подчертава, че САЩ няма да атакуват внезапно Китай без никакво предупреждение - било то по дипломатически, административни или военни канали.

Мили също разговаря с редица други началници на отбраната по целия свят в дните след щурма на 6 януари, включително военни лидери от Обединеното кралство, Русия и Пакистан. Обажданията през януари се отнасят до "няколко" други колеги, с които той говори с подобни послания за уверение, че правителството на САЩ е силно и контролира положението.

Второто обаждане е с цел да успокои Китай за събитията от 6 януари. Но книгата съобщава, че Ли не бил толкова лесно успокоен, дори след като Мили му обещава: "Ние сме 100 процента стабилни. Всичко е наред. Но демокрацията понякога може да бъде небрежна."

Тръмп отговори с остро формулирано изявление, в което отхвърли Мили като "тъпак" и настоя, че никога не е обмислял да атакува Китай.

И все пак той каза, че ако информацията е вярна, "предполагам, че той ще бъде съден за измяна, тъй като се занимава с китайския си колега зад гърба на президента и да каже на Китай, че ще ги уведоми за нападение. Не може да прави така."

"Трябва незабавно да се предприемат действия срещу Мили", каза Тръмп.

Генерал Мили вярва, че президентът е претърпял психически срив след изборите, като се съгласява с мнението, споделено от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в телефонен разговор на 8 януари, според официални лица.

По-рано Пелоси каза, че е говорила с Мили този ден за "наличните предпазни мерки", за да попречи на Тръмп да започне военни действия или да разпореди ядрено изстрелване и каза на колегите, че е получила уверения, че в действия са сериозни гаранции.

Според книгата Мили призовава адмирала, който надзирава Индо-Тихоокеанското командване на САЩ, военното подразделение, отговорно за Азия и Тихоокеанския регион и препоръчва отлагане на предстоящите военни учения. Той също така моли висшите офицери да дадат клетва, че Мили трябва да бъде замесена, ако Тръмп даде заповед за изстрелване на ядрени оръжия, според книгата.

Длъжностни лица през януари и във вторник потвърдиха, че Мили е разговарял с Пелоси, което бе оповестено по онова време от председателя на Камарата на представителите. Длъжностните лица казаха, че двамата са говорили за съществуващите, гаранции в процеса за отказ или нанасяне на ядрен удар. Един служител заяви във вторник, че намерението на Мили да говори с персонала и командирите си за процеса не е ход за подкопаване на президента или неговата власт, а за потвърждаване на процедурите и гаранция, че те са разбрани от всички.

Не е ясно какви военни учения, ако има такива, всъщност са отложени. Но представители на отбраната заявиха, че е по-вероятно военните да отложат планирана операция, като например транзит за свободно плаване с кораб на ВМС на САЩ в региона на Тихия океан. Представителите на отбраната говориха при анонимност.

Мили бе назначен от Тръмп през 2018 г. и по-късно предизвика гнева на президента, когато той изрази съжаление за участието си в снимка с Тръмп през юни 2020 г., след като федералните правоохранителни органи разчистиха парк в близост до Белия дом от мирни протестиращи, за да може Тръмп да застане до близката повредена църква и да се снима с библия в ръка.

В отговор на книгата сенаторът републиканец Марко Рубио изпрати във вторник писмо до президента Джо Байдън, в което го призовава да уволни Мили, като казва, че генералът е работил за "активно подкопаване на действащ главнокомандващ".

Сенаторът републиканец Тед Круз, определя информацията като "дълбоко тревожна", като каза пред репортери в Капитолия: "Мисля, че първата стъпка е генерал Мили да отговори на въпроса какво точно е казал."

Сенаторът демократ Дик Дърбин заяви, че няма опасения, че Мили може да е превишил правомощията си, като каза пред репортери, че демократичните депутати "са внимателни в нашия изказ, но много от нас ясно дават да се разчита на него, за да се избегне катастрофа, за която знаем, че може да се случи всеки момент."

Говорител на Съвместния генерален щаб отказа коментар.

Второто предупреждение на Мили към Пекин дойде след като Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър и запълни няколко висши позиции с лоялни към него временни служители.

Книгата предлага и нов поглед за усилията на Тръмп да задържи властта въпреки загубата на изборите от Байдън.

Тръмп отказа да отстъпи и предложи неверни твърдения, че изборите са откраднати и фалшифицирани. Той многократно притиска своя вицепрезидент Майк Пенс да откаже да удостовери резултатите от изборите в Капитолия на 6 януари, събитието, което по-късно бе прекъснато от тълпата.

Пенс се е обадил на Дан Куейл, бивш вицепрезидент и колега републиканец от Индиана, за да види дали има някакъв начин да се съгласи с молбата на Тръмп. Куейл му отговаря - абсолютно не.

"Майк, нямаш гъвкавост по този въпрос. Никаква. Нула. Забрави. Зарежете това", казва Куейл.

Пенс в крайна сметка се противопостави на Тръмп и потвърди победата на Джо Байдън. 

Тръмп не беше доволен. "Не искам повече да ти бъда приятел, ако направиш това", отговорил Тръмп, а по-късно казал на своя вицепрезидент: "Ти ни предаде. Аз те направих. Ти беше нищо."

Описани са и неумолимите усилия на Тръмп да убеди главния прокурор Уилям Бар, че изборите са откраднати. Цитирано е, че Бар казва на Тръмп: "Министерството на правосъдието не може да вземе страна, както знаете, между вас и другия кандидат"./news.bg

Бар е определил, че обвиненията за фалшифицирани машини за гласуване са нереални. Бар също изразява отвращение към Рудолф Джулиани и други, настояващи, че Тръмп е спечелил, наричайки ги "коли-клоуни".

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448