Започна посещението на Путин в Китай

ЕС и Свят 16.05.2024 10:07 Снимка: ДНЕС+

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин е на посещение в Китай, първо след преизбирането му за президент на Русия, съобщават световните агенции.

Днес той ще разговаря с китайския президент Си Дзинпин в тесен формат. Ще има и важен разговор на чай - "1 + 4" между лидерите, като в него от руска страна ще участват новият министър на отбраната Андрей Белоусов, външният министър Сергей Лавров, Сергей Шойгу и помощника на президента Юрий Ушаков.

"Сегашните отношения между Китай и Русия не са постигнати лесно и трябва да бъдат съхранявани и от двете страни. Китай винаги ще бъде добър съсед, приятел и партньор на Русия. Китай е готов да си сътрудничи с Русия в името на развитието и обновлението на двете страни, както и за постигането на справедливост в света", изтъкна Си Дзинпин, цитиран от държавна телевизия в Пекин.

Владимир Путин пристигна в Китай в момент, в който руските сили предприеха нова офанзива в Украйна, като посещението му в Пекин подчертава близките отношения между него и китайския лидер.

"Безпрецедентно високото ниво на стратегическото партньорство между нашите страни определи избора ми Китай да бъде първата държава, която бих посетил след като официално встъпя в длъжност като президент на Руската федерация. Ще се опитаме да установим по-тясно сътрудничество в областта на индустрията и високите технологии, космоса и ядрена енергия за мирни цели, изкуствения интелект, възобновяемите енергийни източници и други иновативни сектори", посочи Владимир Путин.

Руският президент бе посрещнат от китайския си колега с военни почести в Дома на народните събрания в Пекин. Си Дзинпин обърна внимание на факта, че Москва и Пекин отбелязват 75 години от установяването на дипломатически отношения между бившия Съветски съюз и Китайската народна република.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955