Замразяват заплатите на неваксинираните медици и пожарникари във Франция

ЕС и Свят 26.07.2021 16:20 Снимка: ДНЕС+

Замразяват заплатите на неваксинираните медици и пожарникари във Франция

На кино, ресторант и влак с доказателство за ваксинация или отрицателен тест

Замразяват заплатите на неваксинираните медици и пожарникари във Франция, след като законопроектът за разширяване на обхвата на здравния пропуск беше окончателно одобрен снощи от френския парламент, съобщи Франс прес.

След четиричасово заседание, депутатите от двете камари на френския парламент стигнаха до компромисен вариант на текстовете. Те предвиждат ваксинирането да стане задължително за медицинския персонал, пожарникарите и другите спасителни служби. Но тези, които откажат да се имунизират, няма да бъдат освобождавани, както предвиждаше предложението на правителството. Вместо това заплатите им ще бъдат замразени.

Според окончателно гласуваните промени задължението за представяне на здравен пропуск с информация за ваксинация или отрицателен тест във Франция ще бъде разширено от първи август. Тези, които не са имунизирани, ще трябва задължително да се тестват преди да влязат във ресторантите и влаковете, които пътуват на дълги разстояния. Още от сряда, обаче, за посещение на кина, театри и музеи ще трябва да се представи доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

В събота 160 хиляди души излязоха на протест срещу промените, а в Париж демонстрантите обявиха Макрон за „тиранин“. Според изследване на института „Елабе“ 76% от французите подкрепят въвеждането на задължителна ваксинация за медицинския персонал. По-голямата част от французите подкрепят и новите изисквания за представяне на здравен пропуск.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448