Загинали и ранени при взрив в Афганистан

ЕС и Свят 04.04.2022 10:36 Снимка: ДНЕС+

Загинали и ранени при взрив в Афганистан

Най-малко един човек е загинал, а десетки други са били ранени в неделя след взрив в столицата на Афганистан Кабул, съобщи "Ройтерс".

Все още никой не е поел отговорност за нападението. 

Взривът е ударил обменно бюро в столицата. 

От Спешна помощ в Кабул са съобщили в "Туитър", че един е загинал, а 59 ранени са били откарани в болницата. 33 от пострадалите са били приети в болници заради нараняванията си.

Министерството на вътрешните работи на талибанската администрация съобщи, че крадец е хвърлил ръчна граната в бюрото и 10 души са били ранени.

Нападението е извършено след относително затишие на насилието през студените зимни месеци. Талибаните твърдят, че са осигурили реда и сигурността в страната след поемането на властта през август, но международни анализатори твърдят, че рискът остава висок.

Близо 400 цивилни са били убити в Афганистан, след като талибаните завзеха властта през август 2021 г. Това съобщи на 8 март ръководителят на ООН за правата на човека Мишел Бачелет.

Тя посочи, че животът на много от жертвите е бил отнет от група, свързана с "Ислямска държава".

Бачелет добави, че повече от 50 лица, заподозрени във връзки с тази група, известна като ISIS-K, са били убити, като някои от тях са били обезглавени и телата им са били изхвърлени публично.

Тя заяви, че действията на талибаните в Афганистан са ограничили правата и свободите на жените и настоя те също да имат право да участват пълноценно в обществения живот.

След като САЩ обявиха решението си да изтеглят войските си от Афганистан, талибаните завзеха контрола над страната. На 15 август те влязоха в столицата Кабул без бой, а президентът Ашраф Гани избяга от републиката.

През септември талибаните обявиха състава на временно правителство, чиято легитимност обаче все още не е призната от нито една държава. Въпреки предприетите мерки икономическото положение в страната все още е изключително тежко./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648