Заев: Скопие спазва правата на всички граждани

ЕС и Свят 28.07.2021 10:23 Снимка: ДНЕС+

Заев: Скопие спазва правата на всички граждани

Република Северна Македония изпълнява критериите за членство в ЕС, продължава с европеизацията и спазва еднакво правата на всички граждани в страната. Това коментира днес премиерът Зоран Заев в отговор на изказването на българския президент Румен Радев, че в РС Македония има системно нарушаване на човешките права на гражданите с българско самосъзнание.

Македонският премиер отказа да отправя реплики чрез медиите за определени позиции на президента Радев и на други високопоставени български представители.

„Още веднъж ще кажа, че ние сме приятелски държави. Винаги пред цялата общественост, не само македонската, но и българската, сме демонстрирали какво означава еднакво зачитане на правата на гражданите. Зоран Заев през последните години е присъствал на събития на българските дружества много повече, отколкото на македонските, албанските или турските в страната, защото съм бил поканен. Издигнахме паметник на полковник Каварналиев с всички български знамена отпред, наравно с македонското, показали сме уважение навсякъде, защото стана въпрос за нашия съсед и за граждани с българско самосъзнание и ние нямаме проблем с това”, подчерта македонският премиер.

Той каза, че РС Македония може да служи за пример. Според него, не е редно политически представители да се обаждат и да говорят за политики и на базата на това да правят заключения за спазването или не на определени права.

„Нека видим колко пъти техните политици в България са се появявали на чествания на по-малобройни общности в България”, каза Зоран Заев и призова да се работи така, че младите и децата на сегашните поколения да не се мразят, а да се обичат, да се уважават, да си помагат и сътрудничат./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448