ЕС и Свят 05.03.2023 12:58 Снимка: ДНЕС+

За девета седмица Израел протестира срещу съдебната реформа

Хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив в събота за девета поредна седмица, за да протестират срещу правните реформи на правителството, които според критиците застрашават демокрацията.

Протести имаше и в Йерусалим и Кармиел близо до Хайфа.

До последния митинг в Тел Авив се стигна след подобна демонстрация в сряда, когато полицията използва зашеметяващи гранати и водни оръдия, което доведе до около 39 ареста и 11 ранени в крайбрежния град.

Съдебната реформа е крайъгълен камък на последната администрация на министър-председателя Бенямин Нетаняху - съюз с ултраортодоксални и крайно десни партии, който встъпи в длъжност в края на декември.

Нетаняху, който е подсъдим за корупция, представя реформата като ключова за възстановяването на баланса между клоновете на властта в системата, която според него дава на съдиите твърде много власт над избраните служители.

"Министър на престъпността", гласеше голям плакат сред протестиращите в Тел Авив, които носеха израелски знамена.

"Демокрация! Демокрация!" и "Срам!" - викаха те.

Законодателството ще даде по-голяма тежест на правителството в комисията, която избира съдиите, и ще лиши Върховния съд от правото да отменя всякакви поправки в т.нар. основни закони - квазиконституцията на Израел.

Тези разпоредби вече получиха одобрение на първо четене от законодателите.

Друг елемент от реформите ще даде на 120-членния парламент правото да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство от 61 гласа.

Според анализатори подобна клауза за дерогация би могла да позволи на законодателите да подкрепят евентуална отмяна на обвиненията в корупция, по които Нетаняху е съден, ако парламентът гласува за освобождаването му от отговорност, а Върховният съд се произнесе против това.

Нетаняху отрича обвиненията в подкуп, измама и злоупотреба с доверие и отхвърля всякаква връзка между реформите и собственото му съдебно дело.

Предложенията могат да нанесат "тежък удар върху икономиката", предупредиха бивши управители на Банката на Израел в страната, която се нарича "нация на стартиращите предприятия".[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648