Южна Корея, Япония и Съединените щати за строги мерки срещу ядрен КНДР

ЕС и Свят 02.09.2022 13:26 Снимка: ДНЕС+

Южна Корея, Япония и Съединените щати за строги мерки срещу ядрен КНДР

Южна Корея, Япония и Съединените щати се споразумяха за строги мерки срещу нов ядрен опит от Северна Корея. Това съобщи в четвъртък висшият съветник по сигурността на Южна Корея Ким Сунг-хан, цитиран от "Йонхап".

Той добави, че реакцията на страните ще бъде различна от тази в миналото.

Ким Сун-хан направи забележките след тристранна среща с колегите си от САЩ и Япония Джейк Съливан и Акиба Такео Акиба в Хонолулу.

"Ние се съгласихме, че не трябва да има наивно мислене или реакция, че Северна Корея е извършила шест ядрени опита и че нов тест ще бъде само още един ядрен опит", каза Ким.

"Ако Северна Корея проведе седмия си ядрен опит, нашата реакция със сигурност ще бъде различна от досегашната", добави той.

Длъжностни лица в Сеул и Вашингтон по-рано казаха, че Северът изглежда е завършил "всички приготовления" за ядрен опит и че може би само преценява времето.

Пхенян проведе своя шести и последен ядрен опит през септември 2017 г.

Тристранната среща между висшите съветници по националната сигурност на Южна Корея, Япония и САЩ беше първата от 16 месеца, както и първата, откакто Ким встъпи в длъжност по-рано тази година.

Припомняме, че в края на август президентът на Южна Корея Юн Сук Йел нареди на военните да актуализират своите стратегически и оперативни планове срещу нарастващите ядрени и ракетни заплахи от страна на Северна Корея.

В началото на месеца САЩ, Южна Корея и Япония участваха в съвместно учение за защита от балистични ракети край бреговете на Хавай. Това бяха първите подобни учения от 2017 г. насам, когато отношенията между Сеул и Токио достигнаха най-ниското си ниво от години.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648