ЮНЕСКО заплаши да лиши Стоунхендж от статутa му на световно културно наследство

ЕС и Свят 25.07.2021 09:45 Снимка: ДНЕС+

ЮНЕСКО заплаши да лиши Стоунхендж от статутa му на световно културно наследство

ЮНЕСКО предупреди британските власти, че мегалитната структура на Стоунхендж може да загуби статута си на обект на световното наследство поради изграждането на автомобилен тунел до него. Това разкри в. "Гардиън".

"За съжаление, въпреки статутът на забележителния обекта, британското правителство продължава да използва аргумента, че увеличаването на дължината на тунела не е оправдано поради финансови разходи", се казва в изявлението на световната организция.

ЮНЕСКО отбелязва, че през 2022 г. Стоунхендж ще бъде обявен за критично застрашен. Ако след това проектът на тунела не бъде ревизиран, тогава каменната конструкция ще престане да бъде обект на световното културно наследство.

По този начин Великобритания все още има време да преразгледа тунела, преминаващ близо до паметника. В момента съд в Обединеното кралство разглежда жалба от група активисти, оспорващи законността на строежа.

Припомняме, че по-рано друг британски обект, Ливърпул - градът на моряците и търговците, беше изключен от списъка на световното наследство. Това се дължи на мащабна реконструкция на пристанището на града, която наруши автентичността и целостта на съоръжението.

Стоунхендж е загадъчна каменна структура в графство Уилтшър, като това е един от най-известните археологически обекти в света.

За изграждането му, което е започнало около 2600 г. пр. Хр., са били използвани големи скални блокове и донесени отдалеч сини камъни от диабаз, което е доста твърда вулканична скала./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448