ЮНЕСКО изключи Венеция от списъка на застрашеното световно наследство

ЕС и Свят 15.09.2023 10:30 Снимка: ДНЕС+

ЮНЕСКО изключи Венеция от списъка на застрашеното световно наследство

Град Венеция в Италия няма да бъде включен в списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО, предаде АФП.

Това е решението на Комисията за световно наследство, която заседава в Рияд, противно на препоръките на експертите на ЮНЕСКО.

"Комисията взе решение Венеция да не бъде включена в списъка на застрашеното световно наследство", се посочва в изявлението, направено от ЮНЕСКО. 

Организацията беше препоръчала Венеция - обект, застрашен от свръхтуризъм и глобално затопляне, да бъде включена в списъка на световното наследство "в риск" поради "недостатъчните" мерки, предприети в Италия за борба с влошаването на състоянието на обекта.

Италианският град Венеция, борещ се да се справи с наплива на туристи в ерата на евтините пътувания, е изправен пред възможно понижаване на оценката на ЮНЕСКО, отбеляза по-рано днес Асошиейтед прес.

Краткото пътешествие в претъпкана гондола с намусен гондолиер, който се кара на туристите, е далеч от романтичните представи за Венеция, но е емблематично за навлизането на града в масовия туризъм.

Венеция не е сама в борбата да се справи с наплива на туристи в ерата на нискотарифните полети. Залогът обаче е особено голям тази седмица, когато Комисията за световно наследство на ЮНЕСКО решава дали да добави града към списъка си със застрашени световни обекти.

Подобно понижаване на оценката, каквото градът избегна преди две години, щеше да означава обвинение срещу управлението на туризма във Венеция.

Решението дойде само няколко дни, след като стана ясно според официални данни за града, че броят на туристическите легла във Венеция вече е по-голям от броя на жителите. 

На заседанието на градския съвет преди гласуването Венеция да стане първият град в света, в който посетителите плащат входна такса, страстите се нажежиха.

Критиците отправиха обвинение, че данъкът е бил прибързан, за да се впечатли комисията на ЮНЕСКО, че градът действа за ограничаване на масовия туризъм. 

Представители на ЮНЕСКО казаха, че евентуално понижаване на категорията няма за цел да бъде наказателна мярка, а да предупреди световната общност, че е необходимо да се направи повече за решаване на проблемите, засягащи обекта на световното наследство.

В препоръката за понижаване на оценката на Венеция се посочваше не само управлението на масовия туризъм, но и въздействието на изменението на климата. В нея се отбелязваше например, че подводните бариери за защита на Венеция все още не са напълно функциониращи, предаде БТА.

Венеция е един от шестте обекта, включително два в опустошената от войната Украйна, които комисията можеше официално да обяви за застрашени.

Другите застрашени обекти, които се разглеждат, са катедралата "Света София" в украинската столица Киев, историческият център на Лвов в Западна Украйна, древният град Несебър в България, крепостта Диарбекир в Турция и вулканите на Камчатка в далечния изток на Русия.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482