Япония скастри Русия заради посещение на руския премиер на Курилските острови

ЕС и Свят 26.07.2021 12:19 Снимка: ДНЕС+

Япония скастри Русия заради посещение на руския премиер на Курилските острови

Японското външно министерство е привикало руския посланик Михаил Галузин, за да протестира официално срещу посещението на руския премиер Михаил Мишустин на остров Итуруп, който е един от Южните Курилски острови, към които Япония има териториални претенции, съобщава "Киодо".

По-рано през деня главният секретар на японското правителство Кацунобу Като каза пред репортери, че Япония е планирала да изрази протест пред Русия по този въпрос.

Съветският съюз завзе островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомай (Южните Курилски острови, които Япония нарича "Северните територии") в края на Втората световна война и териториален спор заради тях оттогава попречи на двете страни да подпишат официален мирен договор и обтегна отношенията им в продължение на години.

Междувременно Мишустин отбеляза, че наскоро е обсъждал с руския президент Владимир Путин мерки за стимулиране на икономическата и инвестиционна активност на Курилските острови, като добави, че този набор от мерки бил безпрецедентен.

По време на посещението Мишустин също така заяви, че в момента се обсъждала възможността за въвеждане на свободна митническа територия на Курилските острови. Според премиера Русия ще обмисли възможността за освобождаване от данъци за предприемачи и инвеститори, които работят на Курилските острови.

Москва настоява, че нейният суверенитет над островите не подлежал на спор.

През ноември 2018 г. тогавашният японски премиер Шиндзо Абе и Путин се споразумяха да ускорят преговорите за мирен договор въз основа на съвместна декларация от съветската епоха. Документът предвижда, наред с други неща, че Съветският съюз ще прехвърли Хабомай и Шикотан на Япония след сключването на мирен договор. Договорката на двамата държавни ръководители да използват декларацията като основа за мирни преговори предизвика поредица от срещи, проведени през следващата година от Путин и Абе и външните министри на страните./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448