WSJ: Тръмп наричал Украйна "част от Русия" по време на разговори с европейските си колеги

ЕС и Свят 23.04.2024 13:39 Снимка: ДНЕС+

WSJ: Тръмп наричал Украйна "част от Русия" по време на разговори с европейските си колеги

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп нарече Украйна част от Русия в разговорите си с европейските лидери. Това съобщи The Wall Street Journal в понеделник, позовавайки се на свои източници.

Американски служители посочват, че бившият президент на САЩ в разговори с европейски лидери е наричал Украйна "тяхната Украйна" или "част от Русия".

Според тях Тръмп от години критикува Украйна като корумпирана държава. Бившият президент също така често се е оплаквал от подкрепата на Вашингтон за Киев.

По-рано "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че американските законодатели, по-специално републиканските сенатори от Конгреса на САЩ, по време на срещите си с Тръмп са убеждавали последния, че киевските власти ще могат да върнат всички отпуснати им заеми, ако победят Русия.

На 20 април в Камарата на представителите на САЩ бяха одобрени законопроекти за предоставяне на военна помощ на Украйна, Израел и Тайван, за конфискуване на замразени активи на Русия с цел реалното им прехвърляне в Киев, както и за налагане на допълнителни санкции срещу Китай. Пакетът е на обща стойност 95 млрд. долара. той включва по-специално 61 млрд. долара за Украйна, 26 млрд. долара за Израел, както и средства за хуманитарна помощ за цивилното население в конфликтните зони, включително в ивицата Газа. Сега законопроектите трябва да бъдат одобрени от Сената на САЩ, чието разглеждане ще започне на 23 април. Ако бъдат приети, те ще бъдат изпратени на президента на САЩ Джо Байдън за подпис. Американският лидер вече е обещал да подпише този пакет от законопроекти.

По-рано руското външно министерство заяви, че предоставянето на военна помощ на Киев само усложнява уреждането на конфликта в Украйна.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194