Вулин: По-добре Сърбия да се откаже от ЕС, отколкото от Русия

ЕС и Свят 02.07.2021 16:08 Снимка: ДНЕС+

Вулин: По-добре Сърбия да се откаже от ЕС, отколкото от Русия

Сръбският вътрешен министър и лидер на Движението на социалистите Александър Вулин заяви, че е по-добре Сърбия да се откаже от пътя към ЕС, ако присъединяването към Съюза означава "отказ от приятелите ѝ и лекуване на хърватските фрустрации".

Коментирайки изявлението на хърватския президент Зоран Миланович, че Сърбия трябва да реши "дали е за ЕС или за Москва", Вулин заяви, че Хърватия се опитва да притисне Сърбия за "изчезнали лица, признаване на геноцид, различни извинения и сега отказ от приятели".

„Ако пътят ни към ЕС започва с лекуването на хърватските фрустрации, продължава с отказ от нашите приятели и завършва с отказ от самите нас, тогава е по-добре да не влизаме в ЕС. Ако пътят ни към ЕС минава през унижение до лъжи за Сребреница и мълчание пред истината за Ясеновац, тогава е справедливо Сърбия да следва своя сръбски път", каза Вулин.

Босненските сърби водени от Радован Караджич и ген. Ратко Младич, с покровителството на югодиктатора Слободан Милошевич, извършиха геноцида в Сребреница, където бяха избити най-малко 8000 души. Сърбия и до ден-днешен отказва да признае истината за Сребреница и извършеното от нея клане./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448