Вселенският патриарх е в Украйна за честванията за независимостта й

ЕС и Свят 22.08.2021 10:34 Снимка: ДНЕС+

Вселенският патриарх е в Украйна за честванията за независимостта й

Вселенският патриарх на Константинопол Вартоломей Първи е в Украйна, за да присъства на честванията по случай 30-ата годишнина от обявяването на нейната независимост, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Вартоломей и предстоятелят на новата Украинска православна църква митрополит Епифаний Първи заедно отслужиха днес литургия в катедралата "Свети архангел Михаил" в Киев.

Патриархът се срещна снощи с украинския президент Володимир Зеленски, който го покани в Украйна по случай 30-ата годишнина от независимостта, отбелязвана на 24 август.

"Лично за мен, за Украйна, за всички нас е голяма чест, че Вие дойдохте при нас в такива важни дни", каза Зеленски на Вартоломей по време на срещата им.

През януари 2019 г. вселенският патриарх даде независимост на новата Украинска православна църква, скъсвайки вековните й връзки с Руската православна църква.

Решението беше приветствано от много украинци. Стремежът към независима украинска църква беше подсилен от конфликта в Източна Украйна между правителствените войски и подкрепяните от Русия бунтовници.

Руската православна църква порица този ход на Константинополската патриаршия, накарал духовниците и миряните да избират между старата, свързана с Москва украинска църква, и новата, определяйки го като политически мотивирано посегателство върху религиозните свободи.

След решението на вселенския патриарх да признае независимостта на украинската църква, Руската православна църква скъса отношенията с Константинополската патриаршия в Истанбул.

Синодът на Руската православна църква признава като каноническа Украинската православна църква начело с митрополит Онуфрий и смята Епифаний и неговия клир за схизматици.

Украинската православна църква, водена от Онуфрий, обяви, че няма да участва в проявите, на които присъства Вартоломей, а десетки нейни последователи се събраха да протестират в Киев срещу неговото посещение./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448