Вотът за президент в Италия пак се провали

ЕС и Свят 29.01.2022 09:18 Снимка: ДНЕС+

Вотът за президент в Италия пак се провали

Настояването на дясноцентристкия блок в Италия един от кандидатите му да бъде издигнат за президент на страната се провали в петък, тъй като политическите му опоненти масово се въздържаха на последния кръг от безплодното досега гласуване в парламена за избор на нов държавен глава. Това предаде Асошиейтед Прес.

В началото на петия ден от гласуването лидерът на десните Матео Салвини заяви, че дясноцентристкият блок ще гласува за председателя на Сената Мария Елизабета Алберти Казелати. Нейната кариера тръгна от консервативната партия "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони, който сам се отказа от участие като кандидат преди началото на гласуването тази седмица.

Но кандидатурата на Казелати събра само 382 гласа от Сената и долната камара на депутатите на парламента и от специалните регионални избиратели, което е далеч от обикновеното мнозинство от 505 гласа, необходимо за победа.

Нито един от двата основни блока в парламента - дясноцентристкият или лявоцентристкият - не разполага с такова мнозинство на хартия.

Съгласно Конституцията държавният глава в Италия е представител на националното единство, който помага за авторитетното посредничество в честите политически дрязги в коалиционните правителства. Но за пети пореден ден единството беше крайно недостатъчно.

Министър-председателят Марио Драги остави отворена вратата и той самият да бъде избран за президент. Но Салвини и Берлускони настояват той да остане на премиерския пост, за да гарантира безпроблемното предоставяне и усвояване на около 200 млрд. евро от фондовете за възстановяване след пандемията./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648