Владимир Путин пристигна на посещение в Казахстан

ЕС и Свят 09.11.2023 15:55 Снимка: ДНЕС+

Владимир Путин пристигна на посещение в Казахстан

Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Казахстан на посещение, което има за цел да укрепи добросъседските отношения с бившата съветска република - важен икономически партньор на Москва, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че визитата се осъществява в контекста на напрежение между Русия и Запада заради войната в Украйна.

Путин е в казахстанската столица Астана след посещения в Киргизстан миналия месец за среща на върха на бившите републики от СССР и в Китай. В началото на разговорите си с казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев руският държавен глава приветства "многостранните" връзки между двете държави и каза, че ще бъдат очертани нови сфери на "стратегическо" сътрудничество.

Богатият на петрол Казахстан и други страни в Централна Азия поддържат крехък баланс във взаимоотношенията си с Русия, като запазват силни икономически връзки с Москва, но отказват да признаят анексирането на области от Украйна.

Руският президент имаше няколко посещения в чужбина, откакто нареди нахлуването на руските сили в Украйна през февруари миналата година. Издадената през март от Международния наказателен съд (МНС) в Хага заповед за ареста на Путин за предполагаеми военни престъпления, свързани с незаконното депортиране на деца от Украйна, се отрази на пътувания му зад граница, защото всяка страна, която се е присъединила към така наречения Римски статут на МНС, е задължена да го арестува, веднъж стъпил на нейна територия. Казахстан не е част от споразумението, с което е създаден трибуналът.

Преди Путин в Казахстан беше на посещение френския президент Еманюел Макрон, който приветства Токаев за това, че удържа на "геополитическия" натиск, намеквайки за усилията на Москва да държи съседите си на своя страна.

Взаимоотношенията с Казахстан и другите бивши републики от Съветския съюз в Централна Азия придобиха особена важност за Русия в търсенето на нови коридори за внос, които да заобиколят болезнените санкции, наложени от Запада заради военните действия на Москва в Украйна, посочва АП.

САЩ и техните съюзници наблюдават отблизо Казахстан и другите централноазиатски страни, за да се уверят, че те не служат на Русия като канали за внос на високотехнологични продукти от Запада, заобикаляйки санкциите. Представители на Казахстан и други страни от региона многократно са заявявали, че се съобразяват с наложените на Русия санкции.

Междувременно руски представители дадоха гласност на безпокойството си относно усилията на Запада, по техните думи, да изтеглят съюзниците на Москва от нейното обкръжение. Руският министър на външните работи Сергей Лавров отбеляза миналия месец, че Западът ухажва настойчиво държавите от Централна Азия, като им предлага икономически изгоди, за да ги откаже от поддържането на здрави връзки с Москва. Той допълни, че докато страните от региона имат свободата да си избират сами партньори, Русия ще се опитва да предпази централноазиатските държави от "безскрупулните" изкушения на Запада.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361