ЕС и Свят 19.03.2023 09:39 Снимка: ДНЕС+

Владимир Путин изненадва с дънки и пуловер Крим

Руският президент Владимир Путин пристигна в Севастопол в събота, за да отпразнува 9-ата годишнина от обединението на Крим с Русия, и разгледа първата част от мащабния проект за исторически и археологически парк "Херсонес Таврически", съобщи губернаторът на града Михаил Развозжаев в канала си в Telegram. По-късно на официалния сайт се появи и репортаж.

В Москва бяха планирани тържества по случай годишнината от анексирането на Крим, но бяха отменени от съображения за сигурност. Във видеа, публикувани в кримски медии, а и в държавната ТАСС, се вижда как губернаторът на Севастопол Развожаев показва на президента детския център "Корсун".

"Президентът ни умее да изненадва... Всичко беше готово за видеоконференция и доклад на президента по специална връзка. А Владимир Владимирович взе, че дойде. Сам. Зад волана. Защото в такъв исторически ден президентът е винаги със Севастопол и севастополци... Нашата страна има невероятен лидер... Уникалната идея на Псковския и Портовски митрополит Тихон Шевкунов, която беше подкрепена от президента, се реализира с невероятни темпове благодарение на военните строители", пише губернаторът Развозжаев.

И ТАСС отбелява още в заглавието, че в Крим държавният глава е пристигнал с автомобил и шофирайки.

ТАСС подробно разказва в репортаж за визитата на Путин, като подчертава някой "народни елементи" в нея, включително и това, че президентът не се е придържал към строгия стил на обличане, традиционен за делничните работни дни: той пристигна с дънки и тъмен пуловер. Цитира се дори репликата "Готино", с която президентът е похвалил свършената работа.

Подчертават се и думите на Владимир Путин, че за работата по културно-историческия център трябва да "благодарим на "Газпромнефт" и "Транснефт" за всичко, което е осъществено, за да продължат да го подкрепят. При сбогуването си Путин е поздравил всички с празника и е помахал, преди да се качи в колата си.

Вестник "Ведомости" цитира източник, близък до президентската администрация, който казва, че този път няма да има концерт в Москва, подобен на този, който се проведе в "Лужники" миналата година по повод осмата годишнина от анексирането на полуострова. Според изданието в регионите са планирани флашмобове, лекции, концерти и автошествия за отбелязване на деветата годишнина от анексирането на Крим.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648