Виктор Орбан: Украйна загуби суверенитета си, САЩ печелят, Европа - губи

ЕС и Свят 14.07.2023 18:21 Снимка: ДНЕС+

Виктор Орбан: Украйна загуби суверенитета си, САЩ печелят, Европа - губи

Унгарският премиер Виктор Орбан с много конкретни изявления в ефира на радио Kossuth. В прав текст Орбан заявява, че ползите от конфликта в Украйна са изключително за САЩ, а европейците търпят най-големи загуби в икономически план.

„Потърпевши от грешната политика на санкции и водене на военни действия са европейците. От войната печели Америка, категорично губи Европа. За Русия е дискусионна позицията, дали в момента печели или губи, но ако говорим за пари, тя изобщо не губи толкова мнго... Най-общо, в икономически план може убедено да се твърди, че единственият или по-точно най-голям губещ от целия конфликт, е Европа“, казва Орбан.

Унгарският премиер и по-рано неведнъж е заявявал, че Европа губи, като се отказва от руските енергоносители в полза на американски доставки, защото така плаща по-висока цена. „Унгария не е единствената държава, която повдига въпроса какво се случва на континента и кому това е изгодно, когато загърбваме руските енергоносители и се насочваме към внос от САЩ. Ако сравним цената на газа в САЩ с цената, по която американците го продават в Европа, ще видим драстична разлика. Пет-десет пъти газта в САЩ е по-евтина, отколкото цената, която ние им плащаме...“, казва още Орбан.

По думите му „трябва да попитаме американските ни приятели, кой печели в случая? Ние, европейците, категрично губим, и виждаме, че вие печелите. Русия, най-малкото – не губи... Ние, Европа, в крайна сметка само ще загубим“, подчертава Виктор Орбан.

Той освен това акцентира, че газопроводът „Северен поток“ е спрян вследствие на терористичен акт и всяка държа, съпричастна към случая, трябва да се определя като държава-терорист. „Последният газопровод с голям транспортен капацитет е „Турски поток“, по който се снабдява Унгария. Ако някой взриви и него или го изведе от строя, нашата страна и Сърбия ще смятат подобни действия за терористичен акт и ще действат адекватно“.

Унгарският премиер заявява категорично: „Ако в САЩ поискат, то мирът ще настъпи още утре сутринта. Защо те не желаят това? Въпросът си задава целия свят. Защото Украйна на практика загуби суверенитета си: няма пари, няма военна промишленост, няма свои мощности за производство на оръжия. Пари [Украйна] получава основно от САЩ, военни доставки – също от Америка и Запада“, казва Виктор Обран пред радиото

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993