Виктор Орбан: Споразумението на ЕС по отношение на мигрантите е неприемливо

ЕС и Свят 09.06.2023 17:39 Снимка: ДНЕС+

Виктор Орбан: Споразумението на ЕС по отношение на мигрантите е неприемливо

Унгарският премиер Виктор Орбан определи като неприемливо споразумението за реформа в миграционата политика на ЕС, договорено вчера от европейските министри на вътрешните работи след тежки преговори, предаде Франс прес.

"Брюксел злоупотребява с властта си. Искат да "преразпределят" мигрантите в Унгария насила. Това е неприемливо", написа Орбан в публикация във "Фейсбук".

 

Реформата предвижда система за солидарност между страните членки при приема на бежанците. Те ще бъдат задължени да приемат определен брой от мигрантите, пристигащи в страна от Европейския съюз, която е подложена на миграционен натиск, или ако не го направят, да предоставят финансова помощ.

Предвидената компенсация е около 20 000 евро за всеки кандидат за убежище, който не е преразпределен.

Според шведското ротационно председателство на Съвета на ЕС, което ръководеше преговорите, Полша и Унгария са гласували против предложенията, а България, Малта, Литва и Словакия - с "въздържал се".

Заместник-министърът на вътрешните работи на Унгария Бенце Ретвари разкритикува "задължителната система" за солидарност, която означава, че "страните членки вече няма да имат думата що се отнася до това кой ще остане (на тяхна територия)", предаде БТА.

"Това е "непропорционална тежест" за Унгария, каза той и разкритикува "липсата на средства от ЕС" за финансиране на разходите за защита на границите.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648