Виктор Орбан: Невъзможно е Украйна да победи Русия (ВИДЕО)

ЕС и Свят 30.08.2023 11:44 Снимка: ДНЕС+

Виктор Орбан: Невъзможно е Украйна да победи Русия (ВИДЕО)

Всеки, който се занимава с политика, разбира логиката, данните, цифрите – всеки запознат знае, че това е невъзможно. Трагедията е за Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан в интервю с бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън заявява, че САЩ се отнасят към страната му „по-зле и от Русия“. „Ние сме член на НАТО. Ние сме съюзник [на] Съединените щати и сме третирани по-зле от Русия, както знаете“, казва Орбан в интервюто.

За какво става въпрос? Виктор Орбан се позовава на анулирането през януари на споразумение от 1979 г., предназначено да избегне двойното данъчно облагане на данъкоплатците на САЩ и Унгария. Карлсън от своя страна посочва, че администрацията на Байдън не е подкрепила преизбирането на Орбан миналата година, докато Доналд Тръмп по време на своя президентски мандат, го направи.

По темата за Войната в Украйна, унгарският премиер нарече лъжа, а не просто пропаганда, схващането на американската администрация, което допуска Русия да бъде победена. „Това не е просто неразбиране [за ситуацията], а е лъжа. Това е невъзможно да се случи. Всеки, който се занимава с политика, разбира логиката, данните, цифрите – всеки такъв знае, че това е невъзможно. Трагедията е за Украйна. Способните да носят оръжие ще свършат далеч преди войниците на Русия. Руснаците превъзхождат по численост, а това има решаващо значение“, казва Орбан.

„Малцина си знаят и си дават сметка, че в Украйна има унгарско малцинство – над 150 хил. етнически унгарци живеят на територии, които по-рано са били част от Унгария. Това е историческо малцинство, общност, които живеят в Украйна. Сега държавата ги мобилизира. Те също се сражават и загиват в тази война. Унгарската нация всеки ден губи животи“, обяснява унгарският премиер.

Тъкър Карлсън задава въпрос, откъде в един момент Украйна ще се сдобие с нови войски, когато нейните резерви се изтощят. „Това е най-опасният момент. Ако която и да е западна държава изпрати свои войски, конфликтът веднага ще се превърне в пряк военен сблъсък между Запада и Русия. Това е Трета световна война. Затова е много опасно предприемането на такива действия“, отговаря Виктор Орбан.

Той заявява още, че би било добре, ако „Тръмп спечели нов мандат и бъде постигнато прекратяване на конфликта в Европа“.

След началото на руската офанзива в края на февруари 2021 г. Съединените щати са похарчили повече от 43,1 милиарда долара за помощ за сигурността на украинските военни. САЩ и западните държави от НАТО изпратиха на Украйна огромен набор от самолети, бойни катери, сухопътни превозни средства, бронирани машини, оръжия и боеприпаси. Във вторник беше обявен нов пакет от военна помощ.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482