Вигенин и Калфин срещу Йотингер

ЕС и Свят 30.05.2013 15:42

"България е държава член на ЕС с работещи и легитимни институции. В този смисъл изказването на комисар Йотингер буди недоумение", заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин изказването на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, че България е почти неуправляема държава.

Вигенин припомни, че новосформираното вчера българско правителство беше поздравено първо от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой от председателя на ЕК Жозе Барозу.

"Очаквам уважаваният от мен г-н Йотингер да изясни това недоразумение",

каза в заключение българският външен министър.

Евподепутатът от Левицата Ивайло Калфин отправи днес питане до Европейската комисия по повод заявлението на Йотингер, съобщават от пресофиса на българския еврокомисар.

Тъй като ЕК не се разграничи от изказването на еврокомисаря, като евродепутат от България Калфин, решил да пита какви са основанията за твърдението на еврокомисар Йотингер.

Българският евродепутат иска да знае и дали ЕК смята за уместно неин официален представител, независимо в какво качество, да прави подобни изказвания по отношение на страни, които са пълноправни членове на ЕС. По правилника на парламента ЕК има шест седмици, за да даде отговор.

Еврокомисарят по енергетика направи остро изказване на годишното събрание на съвместната Германо-белгийска-люксембургска търговска камара. Вместо тържествено слово присъстващите представители на бизнеса и политическия елит чуха много откровена критика за икономическото състояние на Германия и Франция, които не са подготвени за новите предизвикателства.

Еврокомисар Йотингер определи също така България, Румъния и Италия като "неуправляеми страни".

"Вместо да търси решения на икономическата и дълговата криза, Европа се държи като някакъв възпитател на останалата част от света", каза Йотингер. И още: "Брюксел не си дава сметка за сериозността на положението и за това колко зле вървят нещата в някои отделни страни-членки на ЕС. Така например България, Румъния и Италия са почти неуправляеми."

Германецът отправи остри критики и към Федералната република: "Германия е стигнала пика на своя икономически потенциал и по-силна няма да става". Това, според Йотингер, се дължи и на факта, че Берлин има грешен дневен ред. "Правителството се занимава с теми като парите за отглеждане на деца, въвеждането на женски квоти в бизнеса, минималната почасова заплата и фракинга. Това заплашва да съсипе всичко, което с цената на много усилия през последните години беше постигнато по отношение на германската конкурентоспособност и програмата "Агенда 2010"", предупреди християндемократът Йотингер. Критиката към управлението на канцлерката Ангела Меркел изненада всички.

На "тържествената" среща в Брюксел се чуха и доста критики срещу Франция. Според германския комисар, Париж изобщо не е подготвен за сегашните икономически предизвикателства, а страната се нуждае спешно от намаляване на пенсиите, вдигане на възрастта за пенсиониране и по-малко държавни чиновници. "Франция няма средна класа, да не говорим за иновации", подчерта Йотингер.

По време на срещата еврокомисарят по енергетиката посочи също така следното: "Засилването на евроскептицизма е друго явление, което трябва да задейства всички аларми у нас." Факт е, че в много европейски страни се появяват антиевропейски движения, чиято сила нараства, отбеляза Йотингер. /vesti.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648