Великобритания прилага "Рузвелтов" подход за справяне с коронакризата

ЕС и Свят 29.06.2020 19:15 Снимка: ДНЕС+

Великобритания прилага "Рузвелтов" подход за справяне с коронакризата

Правителството на Великобритания трябва да продължи да прилага "активистки, интервенционален подход", за да помогне на икономиката да се възстанови от коронакризата. Това каза в реч премиерът на страната Борис Джонсън, цитиран от CNN.

"Това е начинът също така да накараме бизнеса да бъде уверен, да започне да инвестира, да започне да приема хората обратно и да започне да създава нови работни места, да стимулира нов растеж", посочи Джонсън пред журналисти.

 

Други медии използваха различен термин - че страната е нуждае от "Рузвелтов" подход за възстановяване на икономиката от пандемията.

Джонсън разкри програма от 1 милиард британски лири за строителство на училища, а във вторник Лондон ще обяви и голяма държавна инвестиция. Той сравни програмата с политиката на бившия президент на САЩ Франклин Делано Рузвелт, избран за държавен глава в разгара на Голямата депресия.

Едно от големите постижения на Рузвелт е програмата "Нов курс" за финансиране на огромни инфраструктурни проекти в САЩ - от болници до пощенски клонове, мостове и училища. Целта е била подпомагане на страната да се възстанови от икономическата криза в началото на 30-те година на миналия век чрез големи инфраструктурни проекти, които хем отварят много работни места, хем допринасят за по-добър бизнес климат.

Очаква се също така скоро страната да разкрие план за държавни разходи за енергоефективност на болници, жилища, училища, както и за инфраструктура.

Междувременно - какво се случва във Великобритания?

Страната е силно засегната от пандемията на новия коронавирус и се опитва да преодолее най-лошия си спад от повече от 300 години. Страната е сред тези с най-висок брой смъртни случаи, а икономиката й постепенно се опитва да се съживи от блокирането. БВП на Обединеното кралство се сви с повече от 20% през април, което е рекорд след спад от 6% през март. Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди през юни, че Великобритания ще претърпи най-лошия спад от всички големи икономики през тази година.

Джонсън е оптимист

В по-ранно интервю днес британският премиер заяви, че "ще е трудно", но "Велиокбритания е невероятно динамична и устойчива икономика и ние ще преминем през това много добре, наистина".

"Това, което ще правим през следващите няколко месеца - ще удвоим първоначалната ни програма, която беше свързана с инвестиции, ако си спомняте - за инфраструктура, образование, технологии, за да обединим страната", каза още Джонсън.

"Това е моментът, в който да дадем на нашата страна уменията, инфраструктурата и дългосрочните инвестиции, от които се нуждаем", добави премиерът./money.bg

CHF CHF 1 1.83784
GBP GBP 1 2.16102
RON RON 10 4.04306
TRY TRY 10 2.51576
USD USD 1 1.727