Във Франция съдят ексминистъра на здравеопазването за реакцията на пандемията

ЕС и Свят 12.09.2021 13:47 Снимка: ДНЕС+

Във Франция съдят ексминистъра на здравеопазването за реакцията на пандемията

Френската прокуратура разследва бившия министър здравеопазването Агнес Бузин за "създаване на опасност за живота на другите" в началото на пандемията от коронавируса, съобщи Би Би Си.

Бузин напусна поста си през февруари 2020 г., за да се кандидатира за кмет на Париж. Тогава тя заяви, че рискът от коронавируса е нисък, а по-късно заговори за приближаващо "цунами".

Това е един от първите случаи в света, при който министър е привлечен под правна отговорност заради реакцията си на пандемията.

На съдебно заседание в петък тя заяви, че приветства възможността да обясни действията си и да бъде установена истината. Тя добави, че няма да допусне да бъдат дискредитирани действията на правителството или нейните собствени. По думите й, тя и правителството са направили много, за да подготвят страната за глобалната криза в областта на здравеопазването.

Решението по казуса с Бузин ще бъде взето от специализирания съд, създаден във Франция през 1993 г. за разследване на министри, уличени в неправомерно поведение.

Агнес Бузин беше назначена за здравен министър през месец май 2017 г. Тя подаде оставка няколко седмици след като във Франция бяха потвърдени първите случаи на COVID-19.

През миналата година тя изгуби изборите за кмет на Париж от Ан Идалго.

През януари 2021 г. стана част от екипа на шефа на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебреисус./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448