Варианти за “отказване” на Германия от “Северен поток-2”

ЕС и Свят 13.09.2020 11:32 Снимка: ДНЕС+

Варианти за “отказване” на Германия от “Северен поток-2”

Германия има шест “възможности” да се откаже от газопровода “Северен поток- 2”, позволявайки на други да свършат “мръсната работа”, съобщава Politico, цитиран от ТАСС.

Първият вариант включва натиск от страна на Берлин върху Федералната морска и хидрографска агенция и министъра на Щралсунд за отмяна на издадени по-рано разрешения за строеж. Това обаче вероятно ще бъде последвано от обжалване от оператора на газопровода „Северен поток 2“ пред съд в Германия, като размерът на щетите може да достигне 9,5 милиарда евро , пише авторът на статията.

Изданието предлага на Берлин като втори сценарий да “види” как ще протече процесът с неправителствени организации за защита на природата, които се противопоставят на изпълнението на проекта. Отбелязва се, че организацията Deutsche Umwelthilfe счита „Северен поток 2“ за несъвместим с климатичните цели на страната и призовава за прекратяване на изграждането му.

Третият метод отчита възможността за национални ограничения върху вноса на руски газ от германската страна.

Останалите варианти предполагат, че Германия ще настоява за общи санкции на ЕС срещу тръбопровода или „ще позволи да се работи“ за спиране на американския проект. Също така се твърди, че ако „Северен поток- 2“ бъде завършен, началото на неговата експлоатация може да бъде сложно чрез получаване на лиценз.

“Северен поток- 2” предвижда изграждането на газопровод с капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. САЩ активно се противопоставят на проекта, насърчавайки втечнения природен газ за Европейския съюз, както и Украйна и някои други европейски държави.

Москва многократно отбелязва, че „Северен поток- 2“ има изключително икономически характер и отговаря на европейските интереси.

Ситуацията с газопровода се изостри заради инцидента с руския блогър и опозиционер Алексей Навални. Някои германски политици подкрепиха версията на твърденията му, че е бил “отровен” с препарат от типа “Новичок” и призоваха за спиране на строителството на газопровода. Руските лекари не откриха отрови в кръвта на блогъра. Един от разработчиците на „Новичок“, Леонид Ринк, също изрази съмнения, че Навални е бил отровен с “нов тип” от това вещество, тъй като той няма съответните симптоми. Москва подчертава, че се надяват да получат конкретна информация от Берлин, но германските им колеги все още не са я предоставили./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279