Върховният съд на САЩ се произнесе за правото на оръжие извън дома

ЕС и Свят 24.06.2022 10:20 Снимка: ДНЕС+

Върховният съд на САЩ се произнесе за правото на оръжие извън дома

Върховният съд на САЩ постанови в четвъртък, че Конституцията предоставя право на носене на оръжие извън дома, като издаде важно решение относно значението на Втората поправка, съобщи NBC News.

Решението, прието с 6 гласа "за" срещу 3 гласа "против" беше второто важно решение на съда относно правото на "носене на оръжие". През 2008 г. съдът се произнесе за първи път, че се гарантира правото на човек да притежава огнестрелно оръжие, въпреки че решението се ограничава до съхраняването на оръжия за самозащита у дома.

Сега съдът прие това решение към следващата стъпка след години на избягване на проблема и приложи Втората поправка извън границите на собствеността на жилища в решение, което може да засегне способността на щатските и местни власти да налагат голямо разнообразие от разпоредби за огнестрелно оръжие.

Решението, което дойде, когато Конгресът представи най-значимото законодателство за предотвратяване на насилието с оръжие от почти 30 години, включваше закон в Ню Йорк, който изискваше да се покаже специална нужда от получаване на разрешение за носене на скрит пистолет на публично място.

Щатът забранява откритото носене на пистолети, но позволява на жителите да кандидатстват за лицензи, за да ги носят скрито.

Въпросният закон обаче казва, че разрешителни могат да се дават само на кандидати, които декларират някаква специална нужда - изискване, което надхвърля общото желание за самозащита.

Собствениците на оръжие в щата заведоха дело, като твърдят, че изискването прави практически невъзможно за обикновените граждани да получат необходимия лиценз. Те твърдят, че законът превръща Втората поправка в ограничена привилегия, а не в конституционно право.

Съдът се съгласи отмени засиленото изискване, но остави вратата отворена, за да позволи на щатските власти да налагат ограничения върху носенето на оръжие.

Припомняме, че дебатът за притежаването на оръжие в страната бе повдигнат наново след поредицата кървави нападения, включително - и в училища. 

В него се включи и президентът Джо Байдън, който призова за засилен контрол. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648