Върховният съд блокира задължителната ваксинация в САЩ за големите компании

ЕС и Свят 14.01.2022 10:38 Снимка: ДНЕС+

Върховният съд блокира задължителната ваксинация в САЩ за големите компании

Върховният съд на САЩ блокира изискването за тестване или ваксинация срещу коронавирус на администрацията на президента Джо Байдън за големите компании. В същото време, съдът разреши задължителното ваксиниране за някои здравни работници да влезе в сила в цялата страна, съобщи CNN.

Решението, блокиращо правилото за големите предприятия, се основава на аргумента, че Конгресът не е дал на Администрацията по безопасност и здраве при работа правомощието да го издаде.

"Въпреки че Конгресът безспорно е предоставил на OSHA правомощието да регулира професионалните опасности, той не е дал на тази агенция по-широки правомощия да регулира общественото здраве. Изискването за ваксинация на 84 милиона американци, избрани просто защото работят за работодатели с повече от 100 служители, със сигурност попада в последната категория", се казва в неподписаното становище.

Припомняме, че Федерален съд в САЩ в края на ноември блокира намеренията на администрацията на президента да наложи задължителната ваксина срещу COVID-19 за здравни работници в 10 щата.

10-те щата съдиха администрацията на Байдън, като твърдят, че заповедта за задължителна ваксинация е противоконституционна.

В началото на ноември, Апелативният съд на САЩ спря действието на наложеното от президента изискване за задължителната ваксинация на служители на големи компании.

Белият дом нареди на около 84 милиона служители от частни компании в страната да бъдат ваксинирани срещу коронавирус или редовно да се подлагат на тестове до 4 януари 2022 г. Както следва от заповедта, тази мярка е предназначена за предприятия с персонал от 100 или повече души./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448