Въпреки решението на съда в Хага: Израел продължава атаките в Рафах

ЕС и Свят 25.05.2024 18:27 Снимка: АР/БТА

Въпреки решението на съда в Хага: Израел продължава атаките в Рафах

Израел продължава да бомбардира Ивицата Газа, часове след като Международният съд на ООН нареди незабавното спиране на военната операция в южния град Рафа.

Рано сутринта в събота Израел нанесе удари в Рафах и централния град Дейр ал Балах.

В решението си от 24 май Международният съд в Хага каза, че Израел трябва да спре офанзивата си в Рафах и да предприеме спешни мерки за справяне с хуманитарната криза в целия регион. Мерките трябва да включват повторно отваряне на граничния пункт Рафах с Египет. Заповедта е част от дело, заведено от Южна Африка, което обвинява Израел в геноцид и иска от съда да постанови, че Израел трябва да спре офанзивата си в южния град.

Засега няма изгледи Тел Авив да се съобрази с решението на съда, защото, въпреки че те са правно обвързващи, няма как да ги наложи.

"Съдът на ООН няма възможност да наложи изпълнение на своите решения. Да, те са висшият съдебен орган на ООН, но нямат нито собствена полиция, нито военни, които да приложат на терен определеното от съда. На практика, техните решения отиват в Съвета за сигурност, който трябва да реши как да се приложат. Очевидният проблем е, че Съединените щати биха наложили вето на такава резолюция", коментира Хайди Матюс, преподавател по право в университета Йорк.

В резултат на военните си действия Израел изглежда все по-изолиран. Няколко европейски държави обявиха, че на 28 май ще признаят Палестина за независима държава. Дори вечният съюзник от Съединените щати директно крикитува действията на премиера Нетаняху и провежда неформални срещи с други водещи израелски политици, които могат да го заместят.

"Израел трябва да изпълни разпореждането на Международния съд в Хага да спре незабавно военната си офанзива в Рафах", написа днес в "Екс" върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Разпорежданията на Международния съд в Хага са обвързващи за страните и трябва да бъдат прилагани изцяло и ефективно", подчерта Борел.

Той отбеляза, че Израел трябва освен това да запази граничния пункт Рафах отворен за доставките на хуманитарна помощ. Страната трябва и да гарантира достъпа на всеки назначен от ООН орган, разследващ отправените срещу нея обвинения в геноцид, както и да подаде доклад до съда за всички мерки, предприети за изпълнението на разпореждането, добави Борел.

Операцията официално е насочена срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас", но също така причинява огромни страдания на хиляди цивилни, попаднали в града, отбелязва ДПА. Според Международния съд в Хага хуманитарната ситуация в Рафах в момента е "катастрофална" и са необходими допълнителни мерки, за да се предотвратят по-нататъшни вреди за цивилните.

Вчера Израел отговори на решението на съда, като настоя, че действията му в Рафах са били част от "отбранителна и справедлива война" след терористичните атаки, извършени от "Хамас" на 7 октомври. В съвместно изявление ръководителят на израелския Съвет за национална сигурност и говорителят на Министерството на външните работи заявиха, че страната "не е провеждала и няма да провежда военни действия в района на Рафах, които могат да причинят на палестинското цивилно население в Газа условия на живот, които биха могли да доведат до неговото физическо унищожение изцяло или частично".

"Обвиненията в геноцид, повдигнати от Южна Африка срещу Израел в Международния съд в Хага, са измислени, възмутителни и морално отблъскващи", се допълва в изявлението.

Миналата събота Бени Ганц - лидер на формацията "Национално единство" и член на военния кабинет в Израел, постави публично срок на министър-председателя Бенямин Нетаняху до 8 юни да излезе с план за изход от войната в Газа.

"Слабо вероятно е своеобразният ултиматум на Ганц или гибелта на Раиси да променят хода на войната в Близкия изток. Инициативата на Хага има повече шансове да стори това", коментира пред БНР старши сътрудникът на Европейския съвет за външна политика Хю Ловат.

Според него Международният наказателен съд е един от малкото лостове за влияние върху настоящото израелско ръководство, но някои от западните съюзници на Израел могат да подкопаят легитимността му.

В понеделник прокурорът от Международния наказателен съд Карим Хан поиска от съда да издаде заповеди за арест на трима от лидерите на "Хамас" - Яхия Синуар, Мохамед Деиф и Исмаил Хания, и на двама от Израел - Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант. Прокурорът обвини и петимата в престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

В сряда Норвегия, Испания и Ирландия обявиха намерението си да признаят палестинската държава със столица в Ерусалим и в границите от 1967 година. Редица други европейски страни обаче се въздържат от признаване на палестинската държава, сред тях Германия, Франция, Великобритания.

"Има огромна необходимост от нов подход. Тридесет години след договореностите от Осло е повече от ясно, че близкоизточният мирен процес не проработи - вижте ситуацията, в която се намираме днес! Преговорите са важни и ролята на Съединените щати е важна, но първо трябва да бъдат създадени условия за успех на дипломацията. Признаването на Палестина, според мен, е една от многото необходими стъпки в тази насока", коментира Хю Ловат.

Той е убеден, че "ако искаме да отслабим "Хамас", трябва да предложим надеждна алтернатива за защита на политическите права на палестинците чрез дипломация и ненасилие".

"Необходимо е надеждно и жизнено палестинско представителство. Ясно е, че понастоящем палестинската администрация и партията, която я съставлява - партията Фатах на Махмуд Абас, са изключително слаби, вътрешно разединени и крайно непопулярни", смята Хю Ловат.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532