Въпреки частичната мобилизация в Русия: Все повече украинци се прибират по домовете си

ЕС и Свят 23.09.2022 15:23 Снимка: ДНЕС+

Въпреки частичната мобилизация в Русия: Все повече украинци се прибират по домовете си

От месец се провежда онлайн проучване сред хората, бягащи от войната и пребиваващи на територията на държавите членки на Европейския съюз, включително България. То се реализира от Агенцията на ЕС за основните права и нейният партньор за България – Центърът за изследване на демокрацията.

Обхваща десет страни членки на ЕС, обясни пред БНР Мариян Събев от Центъра за изследване на демокрацията. „Резултатите варират в отделните държави. В България до момента успяваме да достигнем до представителната извадка. Агенцията удължава срока на проучването, за да засегне групи, които не са силно представени в него, като младежите. Сред тях се наблюдава нежелание да се включат в допитването. Най – голяма представителност има сред хората над 48 години“.

Тенденцията, която се наблюдава в страните, в които е проведено изследването, е че украинците желаят да се върнат в родината си, обясни Мариян Събев. „Кога ще стане това, зависи от развоя на военните действия. Основният проблем ще бъде с тези, които са пристигнали от източната част на Украйна, където всичко тъне в разруха“.

Нямаше го очакваният шок за образователната ни система, който би бил породен от записването на деца от Украйна, напомни Събев. „Тяхното министерство на образованието реши да продължи дистанционната форма на обучение, установената по време на пандемията. Болшинството от учениците, които са пристигнали в ЕС, учат дистанционно. Не се наложи създаване на паралелки и привличане на украински учители. У нас записаните на училище деца от Украйна са по-малко от 15% от всички в ученическа възраст“.

Много малка част от украинците у нас владеят български или английски език, отчете Мариян Събев. „През летните месеци някои от тях успяха да се възползват от недостига на работна ръка по Черноморието. Тези, които са работили на трудов договор, дори и на половин работен ден, след това са имали проблеми с програмата за настаняване. Тя е на Министерството на туризма и е удължена до 31 октомври. Когато те работят, нямат право да ес възползват от нея. Станаха известни случаи, при които хора са получавали заплати между 480 и 600 лева, но са оставени без покрив“.

Положението в базите за настаняване е различно, обясни той. „Предоставянето на медицински грижи е основен проблем. Българските джипита са достатъчно натоварени и без този наплив от чуждестранни граждани. Имало е случаи на отказ от прием на пациенти, както и проблем с получаването на лекарства“.

Вярвам, че тази частична мобилизация, която президентът Путин обяви, е просто поредната демонстрация на това, че Русия търпи наистина сериозни загуби на бойното поле и се опитва да парира всячески предстоящите такива, убеден е Мариян Събев. „Тенденцията е, че все повече украинци се прибират по домовете си. Едва ли това ще се промени коренно“.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648