Външните министри на Сърбия и Хърватия със стъпки за задълбочаване на отношенията

ЕС и Свят 29.01.2023 18:09 Снимка: ДНЕС+

Външните министри на Сърбия и Хърватия със стъпки за задълбочаване на отношенията

Външните министри на Сърбия и Хърватия Ивица Дачич и Гордан Гърлич Радман договориха стъпките, които са необходими за подготовка за бъдеща двустранна среща между тях, насочена към смекчаване на споровете от миналото и разрешаване на отворените въпроси, които да не бъдат прехвърляни на следващите поколения, съобщи ХИНА, цитирана от БТА.

Двамата министри се срещнаха вчера в Суботица, Северна Сърбия, по повод традиционен празник, който буневците организират през януари ежегодно от 1879 г. Буневците са етнографска група, населяваща предимно областта Бачка в Северна Сърбия и Южна Унгария, значителна част от които се самоопределят като хървати.

„Ние трябва да работим и да си сътрудничим в интерес на гражданите и на двете страни, защото нашите граждани очакват от нас отношенията ни да се развиват, особено заради кризите наоколо“, каза Гърлич Радман.

Двамата министри се договориха, че през следващите месеци екипите им ще направят преглед на отворените въпроси, за да подготвят разговори на министерско равнище.

От своя страна Дачич заяви, че рамката за справяне с тези въпроси ще бъдат разговорите, които проведоха сръбският президент Александър Вучич и хърватският премиер Андрей Пленкович наскоро в Давос.

Хърватия подкрепя Сърбия по европейския й път, но остават някои въпроси, които трябва да бъдат решени, каза Гърлич Радман и посочи върховенството на закона, безследно изчезналите по време на войната в бивша Югославия, хърватските военнопленници, държани в сръбски лагери в началото на 90-те години и процесите за военни престъпления.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648