Ваксините на Pfizer и Moderna - най-добри за трета доза

ЕС и Свят 03.12.2021 18:19 Снимка: ДНЕС+

Ваксините на Pfizer и Moderna - най-добри за трета доза

Ваксините на Pfizer и Moderna срещу коронавируса дават най-добри резултати като бустерна доза, показва британско проучване, цитирано от BBC.

Изследването е първо такова на третите дози и е включвало седем различни ваксини. Всички те са повишили до известна степен имунитета срещу Covid-19, но Pfizer и Moderna са се представили най-добре. Според учените дори половин доза от Pfizer помага за подсилване на защитните сили на организма.

В проучването на близо 3000 възрастни, проведено от Университета в Саутхемптън и публикувано в Lancet, подсилващите дози са дадени около три месеца след втората доза от AstraZeneca или Pfizer. От седемте различни тествани ваксини всички са се оказали безопасни, а страничните ефекти са били главоболие или умора. Като цяло РНК ваксините на Moderna и Pfizer са дали най-добър тласък на антителата и Т-клетките, за които е известно, че са важни фактори за ефективността на препаратите.

Смята се, че резултатите от именно от това проучване са накарали Обединеното кралство да поръча допълнителни 114 милиона дози от Pfizer и Moderna за следващите две години.

Вчера изпълнителният директор на Pfizer заяви, че ваксинирането срещу Covid-19 може да се превърне в ежегодно събитие и то в продължение на много години.

По отношение на бустерните дози изследвания сочат, че те намаляват риска от зараза с 93%./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448