В САЩ предупреждават, че наводнение може да е повредило ядрен реактор в Северна Корея

ЕС и Свят 13.08.2020 20:12 Снимка: ДНЕС+

В САЩ предупреждават, че наводнение може да е повредило ядрен реактор в Северна Корея

Сателитните изображения предполагат, че скорошното наводнение в Северна Корея може да е повредило помпени съоръжения, свързани с главното ядрено съоръжение на страната, съобщи американски мозъчен тръст, цитиран от "Ройтерс".

Анализатори от 38 North, уебсайт, който следи Северна Корея, заявиха, че сателитни снимки от 6 до 11 август показват колко уязвими към екстремни метеорологични събития са системите за охлаждане на ядрените реактори на ядрения научен център Йонбион.

Корейският полуостров е ударен от едни от най-дългите и сериозни валежи в най-новата история, като наводненията и свлачищата причиняват щети и смърт в Северна и Южна Корея.

Разположен на брега на река Курьонг на около 100 км северно от столицата Пхенянв Йонбион има ядрени реактори, инсталации за преработка на гориво и съоръжения за обогатяване на уран, за които се смята, че се използват в програмата за ядрени оръжия на страната.

5-мегаватовият реактор - за който се смята, че се използва за производство на плутоний за оръжия - изглежда не работи от известно време, а експериментален реактор с лека вода (ELWR) все още не е влязъл в експлоатация, но такова наводнение би наложило принудително спиране, се казва в доклада.

"Повредата в помпите и тръбите в помпените помещения представлява най-голямата уязвимост за реакторите", се казва в доклада. "Ако реакторите работят, невъзможността за охлаждането им би наложила тяхното спиране."

 

Въпреки че е имало още наводнения по течението, изглежда, че не са достигнали до съоръжението за обогатяване на уран в съоръжението Йонбион и до 11 август водите изглежда малко са се оттеглили.

Държавните медии на Северна Корея не споменават щети в Йонбион, но съобщиха тази седмица, че висши лидери обикалят засегнатите от наводнения райони, предоставяйки помощ и предоставяйки насоки как да се предотврати увреждане на посевите.

Министерството на отбраната на Южна Корея отказа да коментира доклада, но обясни, че винаги следи развитието на ядрените и ракетните програми на Северна Корея и поддържа тясно сътрудничество с правителството на САЩ.

На среща на върха с Доналд Тръмп във Виетнам през 2019 г., лидерът на Северна Корея Ким Че-ун предложи да демонтира Йонбион в замяна на облекчение от редица международни санкции, наложени заради ядрените оръжия и балистичните ракетни програми на Северна Корея.

Тогава Тръмп коментира, че е отхвърлил тази сделка, тъй като Йонбион е само една част от ядрената програма на Севера и не бил достатъчен, за да гарантира облекчение на толкова много санкции./news.bg

CHF CHF 1 1.82243
GBP GBP 1 2.15594
RON RON 10 4.01072
TRY TRY 10 2.02748
USD USD 1 1.653