В Русия отговориха на заплахите на САЩ заради "Северен поток 2"

ЕС и Свят 13.09.2021 10:08 Снимка: ДНЕС+

В Русия отговориха на заплахите на САЩ заради "Северен поток 2"

Руски депутати и експерти коментираха изявлението на бившия специален представител на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър, че САЩ и Германия ще действат срещу газопровода "Северен поток 2", ако Русия започне да използва газа като оръжие. 

В интервю за RT депутатът от Държавната Дума Руслан Балбек коментира, че във Вашингтон болезнено възприели позицията на Европейския съюз относно "Северен поток 2" и сега се опитвал да провежда "игри под прикритие" с цел да клевети проекта.

"Тъй като има такава атака срещу газопровода, това означава, че американците са притеснени за своите финансови интереси, предимно тези, които се отнасят до втечнения газ", отбеляза той.

Балбек смята, че американците говорят за Украйна в този контекст само "за добри думи", а изявленията за газа като оръжие са се превърнали в "марка" за тях по примера на "руската заплаха".

"Те я чакат почти всеки понеделник, но тя все още не идва - и тя няма да дойде", обобщи депутатът.

От своя страна Константин Блохин, който е научен сътрудник в Центъра за изследвания на сигурността към Руската академия на науките, увери, че било невъзможно да се блокира завършеният газопровод.

"Задачата на САЩ ще се заключава в това, "Северен поток 2" да не се използва с пълен капацитет", обясни той.

Според учения американците щели да се опитат да си "съхранят лицето", тъй като не са могли да попречат на строителството.

"Как можем да използваме газа като "оръжие", ако потребителят иска да купи продукт от нас в определено количество", попита той.

Блохин е уверен, че изявлението на Волкър е било насочено предимно към Германия. Експертът допусна още, че американският дипломат преследвал лични цели.

"Тъй като той е бивш (специален представител на Държавния департамент за Украйна, б. р.), е напълно възможно да иска да заеме някаква длъжност, може би, да получи политически капитал", твърди той.

По-рано Волкър заплаши Русия със сериозни последици, ако се опита с помощта на газа ​​да влияе на Европа и Украйна. Той каза още, че споразумението между Вашингтон и Берлин, позволяващо завършването на газопровода без допълнителни санкции срещу строителите му, се обяснявало с финансови ползи./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448