В Нидерландия хванаха близо 3 тона кокаин

ЕС и Свят 29.06.2021 16:46 Снимка: ДНЕС+

В Нидерландия хванаха близо 3 тона кокаин

Нидерландската полиция обяви, че е иззела почти 3 тона кокаин и милиони евро в брой във ферма в близост до амстердамското летище "Схипхол", в един от най-големите ѝ наркоудари досега, информира "Франс прес".

Органите на реда са нахълтали миналия четвъртък в имота близо до село Де Квакел, на няколко километра южно от "Схипхол", след продължително разследване, арестувайки заподозрян.

Втори заподозрян е бил спрян по-късно в автомобил наблизо, се уточнява в изявление на полицията.

"Уличната стойност на кокаина е 195 млн. евро", посочиха от полицията и добавиха: "Това е една от най-големите конфискации в историята на полицията в Амстердам."

Полицията е конфискувала също 11,3 млн. евро в брой, както и луксозни предмети, включително скъпи вина, антикварна кола и книга за боксовата легенда Мохамед Али на стойност 12 500 евро, съобщи холандската обществена телевизия NOS.

Иззети са и шест оръжия, шумозаглушители, боеприпаси и машини за броене на пари.

Двамата заподозрени, на възраст 54 и 29 години, остават в ареста и са обвинени в мащабна търговия с наркотици.

Кокаинът "най-вероятно е част от южноамерикански наркоканал" и се очакват още арести, се добавя в изявлението.

Холандия се превърна в голям канал за наркотици - особено кокаин - в Европа, главно през най-голямото европейско пристанище Ротердам.

Европол в последния си голям доклад през април предупреди, че континентът е наводнен от "безпрецедентни количества кокаин, генериращи многомилиардни печалби за престъпниците както в Европа, така и в Южна Америка".

Търговията с кокаин подхранва престъпни групи, "които използват своите огромни ресурси, за да проникват и подкопават икономиката, публичните институции и обществото на ЕС", изтъкнаха още от Европол.

Белгийската, холандската и германската полиция през февруари иззеха рекордните 23 тона кокаин, предназначени за Холандия, на стойност милиарди евро, след спецакции в Хамбург и Антверпен./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448