В Косово въвеждат режим на тока от днес

ЕС и Свят 15.08.2022 18:18 Снимка: ДНЕС+

В Косово въвеждат режим на тока от днес

От днес в Косово се въвежда режим на тока, съобщи компанията за доставка на електроенергия (КЕДС). Тя не разполага със средства за купуване на електричество, съобщават Косово онлайн и вестник "Коха", цитирани в БТА.

"Потребителите ще имат ток шест часа, а след това ще бъдат изключени за два часа", уточняват от КЕДС. Потребителите ще използват само електричество местно производство, защото компанията няма повече финансови средства да купува. 

"До тази ситуация се стигна заради изключително високите цени на електроенергия на международните пазари и невъзможнастта да се покриват разходите на системата", посочват от КЕДС.

Миналия декември Косово за първи път въведе режим на тока след 10 години, в които в страната нямаше подобни ограничения. Тогава планираните прекъсвания на електроснабдяването бяха с продължителност два часа на два пъти в рамките на ден. Тогава косовският оператор на електроразпределителна система приложи ограниченията поради ръст на потреблението, ниските нива на вътрешно производство, високи вносни цени и проблемите, причинени от този дисбаланс в преносната мрежа.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648