В Гърция фермери блокираха Атина

ЕС и Свят 21.02.2024 09:29 Снимка: ДНЕС+

В Гърция фермери блокираха Атина

Атина е под блокадата на тракторите. Тази вечер там се проведоха мащабни протестни митинги на недоволните фермери. Демонстранти пристигнаха в гръцката столица по суша и с фериботи от цялата страна. Блокирани са и много пътища в Гърция, предаде БНТ.

Вчера бе големият протест, както тук го наричат - Гнева на тракторите. Това е митинг на гръцките земеделци, които повече от месец са по пътищата и протестират. Трактори от различни райони са пред парламента, с десетки автобуси пристигнаха земеделци от цялата страна, с фериботи, има представители от всички гръцки острови. На място са и синдикатите, както и опозицията.

"Миналата година беше катастрофална за фермерите, не произведохме грозде, нито зехтин, произведохме малко памук, но той беше изкупен на безценица", каза фермер.

Първоначално започнаха някакви преговори с аграрния министър, но земеделците видяха, че от тези преговори няма никакъв резултат. Последва среща с премиера Кириакос Мицотакис и бяха направени някакви отстъпки в полза на фермерите, но те казаха, че това е капка в морето.

Исканията на фермерите преди всичко са за таван от 7 евроцента за цената на тока на киловатчас, а правителството им намали цената на 9 евроцента, което според тях отново е много скъпо. Искат субсидиране на консумативи и фуражи, като цената им да бъде без ДДС, искат пълно обезщетение на 100 процента на щетите от природни бедствия, защото правителството им даде недостатъчно средства.

И нещо много важно по отношение на европейската политика - гръцките фермери казаха, че искат да се преразгледа общата селскостопанска политика на ЕС и да се защитят местните производители по някакъв начин срещу тази евтина стока, която се внася от чужбина, а гръцката стока поради високите цени, данъци и разходи не е конкурентоспособна.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612