В ЕП зоват Европа да изгради независими от САЩ военни способности

ЕС и Свят 16.09.2021 19:26 Снимка: ДНЕС+

В ЕП зоват Европа да изгради независими от САЩ военни способности

Европейският парламент призова в четвъртък 27-членният блок да засили своето отбранително сътрудничество и инвестиции, за да стане по-независим от САЩ след изтеглянето от Афганистан, съобщава "Ройтерс".

"ЕС трябва да инвестира във военна осведоменост, наблюдение и разузнаване, разузнаване и стратегически въздушни превози", се казва в резолюция, одобрена в Страсбург.

Парламентът гласува 536 за, 96 против и 50 въздържали се.

В необвързващата резолюция се отбелязва невъзможността на европейските сили да осигурят летище като Кабул за евакуация без подкрепата на САЩ.

Парламентът също разкритикува американското планиране за изтегляне от Афганистан, което според депутатите на ЕС е едностранно и без достатъчна координация със съюзниците от НАТО, много от които са членове на ЕС.

Резолюцията обозначава хаотичното изтегляне като колективен провал на западната външна политика и политика за сигурност, който в краткосрочен план уврежда доверието в Запада.

Зависимостта от Вашингтон за евакуация от Афганистан предизвика нови дискусии в Европейския съюз относно създаването на сили за бързо реагиране.

Усилията на ЕС за създаване на такива сили бяха парализирани повече от десетилетие, въпреки създаването през 2007 г. на система от "бойни групи" от 1500 войници, които никога не са били използвани поради спорове за финансиране и нежелание да се разгръщат./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448