Управляващата партия в Грузия обвини САЩ в изнудване

ЕС и Свят 24.05.2024 19:21 Снимка: ДНЕС+

Управляващата партия в Грузия обвини САЩ в изнудване

Управляващата партия в Грузия обвини САЩ в изнудване. Причината е решението на САЩ да наложи визови ограничения срещу членове на парламента, които подкрепят законопроекта за чуждестранните агенти, съобщава Ройтерс.

Спорният законопроект предизвика политическа криза в южнокавказката страна. Той бе осъден от САЩ и ЕС, които го определиха като авторитарен и вдъхновен от Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ налагат нови визови ограничения на Грузия и започват преглед на двустранното сътрудничество между страните във връзка със законопроекта, който ще изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чужди агенти".

Според него законът ще задуши свободата на сдружаване и свободата на словото, както и ще възпрепятства работата на независимите медийни организации.

В изявление, публикувано във Facebook, управляващата партия "Грузинска мечта" нарече хода на Вашингтон опит за ограничаване на независимостта и суверенитета на Грузия.

Ръководителят на парламентарната фракция на управляващия блок "Грузинска мечта" нарече забраната на САЩ "комична" и посочи, че тя заплашва да ограничи независимостта на Грузия. Независимостта на страната не се продава за никакви визи, отбеляза Мамука Мдинарадзе.

Законопроектът за чуждите агенти бе одобрен от грузинския парламент, но президента на страната наложи вето.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532