Украйна заклейми изтеглянето на американските дипломати като "прекомерна предпазливост"

ЕС и Свят 24.01.2022 13:31 Снимка: ДНЕС+

Украйна заклейми изтеглянето на американските дипломати като "прекомерна предпазливост"

Министерството на външните работи на Украйна определи като преждевременно и прекалено решението на САЩ да евакуира служителите от посолството си в Украйна, съобщава "Спутник".

В свое изявление от украинското ведомство посочват, че "са си взели бележка от решението на Държавния департамент на САЩ".

Като уважаваме правото на чуждите нации да гарантират сигурността на своите дипломатически мисии, считаме, че тази мярка от американска страна е преждевременна и показва прекомерна предпазливост, изтъкват от украинското МВнР и допълват, че в последно време не се отчитат драстични промени по отношение на сигурността.

От ведомството уточняват, че решението на САЩ не означава "незабавно изтегляне на персонала на американското посолство".

"Посолството ще продължи да работи напълно. Членовете на дипломатическата мисия получиха разрешение да напуснат, ако желаят, но не са задължени да го правят, посочват от украинското министерство.

Вашингтон обяви, че започва да евакуира част от служителите на посолството си в Киев с мотива, че по всяко време може да се случи военно нападение от страна на Русия. Това е и един от най-ясните признаци досега, че американските служители се подготвят за агресивна руска стъпка в региона.

Впоследствие Великобритания също разпореди изтегляне на част от служителите на посолството си в Киев и техните семейства.

От своя страна върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обяви, че Европейският съюз не планира да изтегля семействата на дипломатите си от Украйна засега, тъй като не разполага с "информация, която да оправдава този ход"./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648