Украйна възмутена от реакцията на Германия срещу удара с дрона "Байрактар"

ЕС и Свят 28.10.2021 13:49 Снимка: ДНЕС+

Украйна възмутена от реакцията на Германия срещу удара с дрона "Байрактар"

Посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник изрази недоволство от реакцията на Германия срещу бойното използване на ударен дрон от украинските военни в Донбас.

По-рано говорителката на германското външно министерство Андреа Засе изтъкна, че Берлин обвинява "всички страни" в конфликта в използването на безпилотни летателни апарати, докато според Минските споразумения това е разрешено само за наблюдатели на ОССЕ.

В коментар пред в. "Билд" Мелник настоя, че Киев "категорично отхвърля" изявлението на говорителя на германското външно министерство, а също така подчерта, че Украйна има "законно право на самоотбрана".

В същото време дипломатът добави, че "вместо да изразява безпокойство", Берлин трябва "да удвои посредническите си усилия" по организацията на среща в "нормандския" формат" и "да постави Москва на мястото ѝ".

Във вторник Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обяви първото бойно използване на дрона турско производство "Байрактар" в Донбас; според Киев той е унищожил оръдие на противника с управляема бомба.

В същото време полетите на военни самолети и дронове по цялата линия на съприкосновение са забранени от Минските споразуменията, отбелязва руската държавна агенция "Новости"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448