Украйна удари с безпилотник руски завод за сглобяване на "шахеди" в Татарстан (ВИДЕО)

ЕС и Свят 02.04.2024 10:14 Снимка: ДНЕС+

Украйна удари с безпилотник руски завод за сглобяване на "шахеди" в Татарстан (ВИДЕО)

Атаката е на 1000 км от украинската граница навътре в руската територия

Главното управление на разузнаването в Министерство на отбраната на Украйна атакува завод за сглобяване на дронове на територията на Русия, съобщи украинската държавна агенция УНИАН, като се позовава на РБК-Украйна.

Предприятието се намира в Татарстан, което е на 1000 км от украинската граница. Официално разузнаването не е потвърдило, че става въпрос за негова специална операция.

Посочва се, че има значителни разрушения, а на видеоклипа, разпространен от украинските медии, се вижда как безпилотният самолет се насочва директно към сградата и се забива в покрива.

За украинския удар съобщават и руските медии. От руска страна информират, че атака е извършена от безпилотник UJ-22, който е на въоръжение в украинската армия от 2020 г. и носи на борда си не по-малко от 20 кг взрив, пише УНИАН. 

За първи път украински безпилотни летателни апарати атакуваха предприятия на територията на автономната република Татарстан, в градовете Елабуга и Нижнекамск, информира пресслужбата на ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов, цитирана от ТАСС.

В резултат от атаката в Елабуга са пострадали 7 души, като сред тях няма тежко ранени, съобщава ТАСС, като се позовава на данни от Единната дежурно-диспечерска служба. Те са със средни и леки наранявания. Сред тях има и двама тийнейджъри. Хората са пострадали най-вече от разлетелите се осколки. Счупени са и стъклата на три сгради.

"Няма сериозни разрушения, технологичният процес на предприятията не е нарушен", се казва в прессъобщение от пресслужбата на ръководителя на Татарстан. Това е точно обратното на гледката от разпространените от украинските Телеграм-канали видеоклипове, които показват експлозия и пожар.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612