Украйна иска да участва в сертифицирането на оператора на "Северен поток 2" в Германия

ЕС и Свят 18.10.2021 17:42 Снимка: ДНЕС+

Украйна иска да участва в сертифицирането на оператора на "Северен поток 2" в Германия

Киев иска да участва в сертифицирането на оператора на газопрововода "Северен поток 2". Това обявиха от украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз", информира "Новости".

"Нафтогаз" като национална компания (...) подаде заявление за участие (...) пред германския регулатор, Федералната агенция за германските мрежи", уточни ръководителят на компанията Юрий Витренко по време на пресконференция.

По думите му отговорът трябва да бъде получен в рамките на един месец. В Украйна очакват той да бъде положителен.

"Нафтогаз" смята, че сертификатът не трябва да се издава, тъй като това би нарушило европейското законодателство, а действията на Газпром са неконкурентни.

"Северен поток 2" се простира от руското крайбрежие по дъното на Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно. Строителството му приключи на 10 септември.

Понастоящем тече процес по сертифицирането на Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода. Той ще се проведе на два етапа: първо германският регулатор ще разработи проект за решение, след което Европейската комисия ще го оцени. Целият процес може да отнеме няколко месеца. Берлин вече е получил пълния пакет необходими документи от Москва.

По-рано Федералната мрежова агенция на Германия (BNA) издаде разрешение за участие в процедурата за сертифициране на полската държавна петролно-газова компания PGNiG. Варшава иска да гарантира, че операторът отговаря на изискванията на третия енергиен пакет на ЕС, който предвижда разделяне на компаниите, участващи в добива и транспортирането на газ по тръбопровода. Днес Витренко уточни, че Киев координира позицията си по този въпрос с PGNiG.

Операторът на "Северен поток 2" Nord Stream 2 AG е собственост на руската държавна корпорация "Газпром". /news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448