Украински командир: Ако загубим Авдеевка е крачка назад, но след това ще направим две напред

ЕС и Свят 07.12.2023 18:56 Снимка: ДНЕС+

Украински командир: Ако загубим Авдеевка е крачка назад, но след това ще направим две напред

Войната в Украйна продължава и украинските войници на този етап трябва да преминат в отбрана, тъй като противникът е натрупал сили, дронове и огромно количество артилерия.

Основната задача на украинската страна сега е „да спасим хората, да се окопаем максимално, да минираме, за да не бъдем изтласкани от позициите при никакви условия“, споделя мнението си командирът на взвод за безпилотни апарати на 59-а отделна мотострелкова бригада към ВСУ Андрей Серган пред украинското "Радио Свобода".

"На този етап трябва да преминем в отбрана, това е моята гледна точка... А после ще видим, може би ще съхраним Авдеевка. Всичко зависи дори не от военните, всичко зависи от политиката, от доставките на оръжия, боеприпаси и дронове. Едва тогава можем да говорим за резултатите - дали ще съхраним Авдеевка или не", казва военният.

Серган подчертава, че атаките на врага не спират и загубата на позиция или дори няколко позиции не е краят на конфронтацията.

"Повтарям още веднъж, дори ако има загуба на завода (Авдеевския коксохимичен завод), което, разбира се, е стратегически неизгодно, но това не е загуба на страната. Това е само крачка назад, след това ще трябва да направим две крачки напред. Затова е важно да не ескалираме ситуацията...", отбелязва Серган.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066