Украинската армия е под сериозна заплаха: руснаците напредват бързо, решава се съдбата на Донбас

ЕС и Свят 10.07.2024 09:05 Снимка: ДНЕС+

Украинската армия е под сериозна заплаха: руснаците напредват бързо, решава се съдбата на Донбас

Ситуацията в Торецкото направление на фронта е изключително тежка и руската армия напредва необичайно бързо. В Часов Яр се решава съдбата на четири града. Това предупреждава военният експерт и бивш командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий, предаде Radio NV.

Според него руските окупатори напредват в посока Торецк (намиращ се южно от Часов Яр) с 2 километра на ден, което е необичайна ситуация. Обикновено те напредват с десетки метри на ден.

Ясно е, че нещо не е наред, предупреди Дикий. Според него е възможно ЗСУ да са допуснали грешка при ротацията на две бригади. Най-голямата заплаха в Торецкото направление е за Часов Яр.

Всъщност в Часов Яр ще се реши съдбата на цяла голяма агломерация от четири големи града - Константиновка, Дружковка, Славянск и Краматорск, посочи украинският военен, с което на практика се решава и съдбата на Донецка област в Донбас.

Донбас обединява две области – Донецка и Луганска, като руската армия е окупирала голяма част от тях. Владимир Путин дори анексира тези територии и ги обяви за „вечно руски“. Макар че започна неуспешна офанзива в Харковска област, руската армия бележи най-големи успехи през последните месеци именно в югоизточната част на Украйна.

Смята се, че именно за Часов Яр в момента се водят най-тежките и важни боеве на фронта.

Представител на Въоръжените сили на Украйна каза пред AP в четвъртък, че украинските сили са се изтеглили от квартал в покрайнините на Часов Яр, стратегически важен град в украинската Донецка област, превърнат в развалини при продължаващата вече месец руска атака. Военните анализатори казват, че падането на Часов Яр може критично да застраши украинските маршрути за доставки и да изложи на опасност близките градове, доближавайки Русия до заявената от нея цел да превземе цялата Донецка област.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876