Убити и ранени на протести срещу хиджаб в Иран

ЕС и Свят 21.09.2022 10:02 Снимка: ДНЕС+

Убити и ранени на протести срещу хиджаб в Иран

ООН изрази тревога от реакцията на иранските власти на протестите, предизвикани от смъртта на жена, задържана за нарушаване на законите за носене на хиджаб, съобщава БиБиСи.

Правозащитни групи съобщиха, че трима души са убити в понеделник, когато силите за сигурност са открили огън по мъже, жени и деца, излезли по улиците на провинция Кюрдистан за четвърти ден.

ООН призова лидерите на Иран да позволят мирни демонстрации и да започнат безпристрастно разследване на смъртта на жената.

Махса Амини, 22-годишен етнически кюрд от западния град Сакез, почина в болница в петък, след като прекара три дни в кома.

Тя бе с брат си в Техеран, когато бе арестувана от "моралната полиция", която я обвини в нарушаване на закона, изискващ жените да покриват косите си с хиджаб или забрадка, а ръцете и краката си с широки дрехи. Тя изпадна в кома малко след като колабира в център за задържане.

Действащият върховен комисар на ООН за правата на човека Нада Ал-Нашиф каза, че има съобщения, че Амини е била бита по главата с палка от служители на "моралната полиция" и че главата й е била удряна в едно от техните превозни средства.

Полицията отрече тя да е била малтретирана и каза, че е претърпяла "внезапна сърдечна недостатъчност".

"Трагичната смърт на Махса Амини и твърденията за изтезания и малтретиране трябва да бъдат незабавно, безпристрастно и ефективно разследвани от независим компетентен орган, който гарантира, по-специално, че нейното семейство има достъп до правосъдие и истина", коментира Ал-Нашиф.

Тя отбеляза, че ООН е получила "многобройни и проверени видеоклипове на насилствено отношение към жени", след като "моралната полицията" разшири своите улични патрули през последните месеци, за да разбие онези, за които се смята, че носят "разхлабен хиджаб".

"Властите трябва да спрат да преследват, тормозят и задържат жени, които не спазват правилата за носене на хиджаб", добави тя, призовавайки за отмяната им.

Помощник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей посети семейството на Амини в понеделник и им каза, че "всички институции ще предприемат действия, за да защитят правата, които са били нарушени", съобщиха държавните медии.

След Ислямската революция от 1979 г. властите в Иран наложиха задължителен дрескод, изискващ всички жени да носят забрадка и широки покриващи дрехи на обществени места.

Полицейските звена за морал са натоварени, наред с други неща, да гарантират, че жените отговарят на тълкуването на властите за "подходящо" облекло. Полицаите имат властта да спират жените и да преценяват дали показват твърде много коса; панталоните и палтата им са твърде къси или прилепнали; или дали носят прекалено много грим. Наказанията за нарушаване на правилата включват глоба, затвор или бичуване.

През 2014 г. ирански жени започнаха да споделят снимки и видеоклипове, на които публично пренебрегват законите за носене на хиджаб, като част от онлайн протестна кампания, наречена "Моята тайна свобода". Оттогава вдъхновява други движения, включително "Белите сряди" и "Момичетата от улицата на революцията".

Ал-Нашиф осъди "ненужна или непропорционална употреба на сила" срещу хилядите хора, които участваха в протести срещу "моралната полиция" и хиджаба след смъртта на Махса Амини.

Hengaw, базирана в Норвегия организация, която наблюдава правата на човека в предимно кюрдски райони, коментира, че 38 души са ранени, когато полицията за борба с безредиците е стреляла с бойни патрони, гумени куршуми и сълзотворен газ по време на протестите в Сакез и Санандъдж, столицата на провинция Кюрдистан.

Групата съобщи, че трима протестиращи са застреляни при сблъсъци със силите за сигурност в понеделник - един в Сакез и други двама в градовете Дивандарех и Дехголан - докато безредиците ескалират.

В Техеран видеоклипове, публикувани онлайн, показват протести в понеделник пред няколко университета и на булевард Кешаварз, главен път в центъра на града.

Жени са заснети да свалят забрадките си и да викат "смърт на диктатора" - скандиране, което често се използва във връзка с Върховния водач. Други скандираха "справедливост, свобода, не на задължителния хиджаб".

Губернаторът на Техеран Мохсен Мансури коментира, че протестите са били "напълно организирани с цел създаване на безредици"./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648