Турция изпраща плаващи електроцентрали на Украйна

ЕС и Свят 07.12.2022 20:19 Снимка: ДНЕС+

Турция изпраща плаващи електроцентрали на Украйна

Турция може да изпрати плаващи електроцентрали в Румъния, които да доставят 300-400 мегавата електроенергия на Украйна. Това заяви в интервю за Анадолската агенция главният изпълнителен директор на Karpowership Зейнеп Харези.

"Преговаряме за около 300-400 мегавата мощност. Този капацитет може да осигури електричество на един милион домакинства. Можем да изпратим три или четири кораба, за да осигурим този потенциал. Плаващите електроцентрали могат да бъдат разположени в различни пристанища и доставките на електричество могат да започнат в рамките на един месец след окончателното съгласуване на техническите и търговски подробности, както и гарантирането на тяхната безопасност, каза Харези. "Има електропроводи между Румъния, Молдова и Украйна. Можем да поставим кораби в Румъния и Молдова и да доставяме електричество чрез електропроводи за Украйна."

Според нея основният проблем е, че корабите, които се насочват към Украйна, не могат да бъдат застраховани. В тази връзка турската компания преговаря с ООН и редица компании, за да "намерят правилното решение".

Припомняме, че след последната руска ракетна атака град Одеса и областта останаха на тъмно за часове. В цяла Украйна недостигът на електроенергия налага планирани и извънредни прекъсвания на електрозахранването, а Русия на този етап периодично нанася удари срещу украинската енергийна система, която не успява да осигури навременния ремонт на повредените агрегати.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648