Цели градове под водата в Китай, десетки хиляди се евакуират (ВИДЕО)

ЕС и Свят 22.06.2022 19:56 Снимка: ДНЕС+

Цели градове под водата в Китай, десетки хиляди се евакуират (ВИДЕО)

Тежки наводнения в Южен Китай принудиха десетки хиляди да се евакуират, а се очакват още дъждове, съобщи БТА.

В части от промишления мегаполис Гуандун отмениха учебните занятия, работата в офиси и спряха обществения транспорт, на фона на покачването на водите и заплахата от свличане на земни маси.

В съседната провинция Цзянси бяха нанесени щети на домовете на близо 500 000 души. Приблизително същият брой бяха засегнати в Гуандун, предимно в градовете Шаогуан, Хейюан и Мейчжоу.

Проливните дъждове сринаха пътища в някои части на градовете и отнесоха къщи, превозни средства и посеви, а през идните дни се очакват още дъждове. В неделя китайските власти издадоха първата за годината червена тревога, най-тежката степен на тревога, за опасност от потоци вода в планините.

В провинция Цзъчжан на север от Гуандун спасителни екипи в надуваеми лодки отвеждаха жители, които не можеха да напуснат жилищата си в наводнени селища.

На север от там в много от източните провинции, включително столицата Пекин, бяха издадени предупреждения за бури. Резервоарите в централната провинция Хънан са достигнали равнище, при което има опасност от наводнения и изпускат вода надолу по течението.

В Китай често има наводнения през летните месеци, обикновено в централните и южни райони. Наводненията тази година обаче на места са най-тежките от десетилетия насам, като идват на фона на строгите ограничения за борба с COVID-19, затрудняващи пътуването, работата и обичайния живот в големи части от страната.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648