Три партии в Германия постигнаха предварителна договорка за съставяне на ново правителство

ЕС и Свят 15.10.2021 16:30 Снимка: ДНЕС+

Три партии в Германия постигнаха предварителна договорка за съставяне на ново правителство

Германският финансов министър Олаф Шолц е с една крачка по-близо до наследяването на Ангела Меркел като канцлер, след като неговите социалдемократи (СДП), Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) обявиха предварителн споразумение за съставяне на ново правителство, предаде "Франс прес".

Трите партии водят преговори, откакто лявоцентристката СДП на Шолц спечели общите избори на 26 септември, а консерваторите на Меркел останаха на второ място, докато тя се готви да напусне политиката.

"Като цяло тук можем да усетим, че е възможно ново начало, донесено от трите партии, които са се събрали тук", отбеляза Шолц пред репортери.

"Ние се договорихме за текст от проучвателните преговори", уточни той и добави, че това "е много добър резултат, който ясно показва, че в Германия може да се сформира правителство, което има за цел да гарантира постигането на напредък".

Съпредседателят на Зелената партия Аналена Бербок заяви, че първоначалното споразумение предвещава "коалиция за напредък", която да "наистина използва следващото десетилетие като десетилетие на обновление".

Споразумението, което ще бъде в основата на официалните коалиционни преговори, означава само, че алиансът на Меркел ХДС/ХСС се насочва към опозиционните скамейки, след като отбеляза най-лошия си следвоенни изборен резултат.

Лидерът на ХДС и надеждата за канцлер Армин Лашет наскоро заяви, че неговата партия остава отворена за създаване на управляваща коалиция, но дори неговата собствена работа виси на конец.

Изправени пред най-тежката си криза от десетилетия, консерваторите планират пълна промяна на ръководството си, като през декември на конгрес ще изберат новите си ръководители.

Шолц, който е и вицеканцлер на Меркел, тази седмица изрази увереност, че тристранните преговори с участието на неговата партия ще доведат до следващото германско правителство преди Коледа.

Коалиция от СДП, Зелените и СвДП - известна като "светофар" заради червения, зеления и жълтия цвят на трите партии - намери благоволение сред германците, като 62% одобриха констелацията като следващото федерално правителство според допитване, публикувано днес.

Одобрението на Шолц е още по-високо, след като трима от четирима германци казват, че било "добре" той да стане канцлер.

Предстоящата промяна в лидерството на Германия към лявоцентристката идва, когато най-голямата европейска икономика се бори със сложното предизвикателство да осигури възстановяването на страната след пандемията.

Сериозният недостиг на суровини и компоненти вече криминира растежа, като фабриките на жизненоважната автомобилна индустрия в Германия не работят поради проблеми с доставките.

Докато индустрията настоява държавната подкрепа да продължи, планираната цел за нулеви емисии до 2045 г. ще изисква огромни инвестиции, включително изграждане на по-устойчив енергиен капацитет и по-екологични транспортни възможности.

Чрез официалните преговори "Зелените" и ФБР за насърчаване на бизнеса ще трябва да видят дали могат да преодолеят различията си по въпроси, включително опазването на климата, данъчното облагане и публичните разходи.

Но и двете страни заявиха, че искат да "построят мостове", за да управляват.

Всички страни са нетърпеливи да избегнат повторение на изборите през 2017 г., когато FDP драматично излезе от коалиционните преговори с консерваторите и Зелените и бяха необходими месеци, за да се сформира ново правителство.

Анализаторите смятат, че тъй като се постигат компромиси между страните, Германия е малко вероятно да види рязко отклонение вляво./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448