Тръмп се срещна с бившия японски премиер Таро Асо

ЕС и Свят 24.04.2024 11:16 Снимка: АР/БТА

Тръмп се срещна с бившия японски премиер Таро Асо

Бившият японски премиер Таро Асо се срещна вчера с бившия американски президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Това е най-скорошният случай, в който представител на съюзническа на САЩ страна установява контакт с кандидат-президента от Републиканската партия, отбелязва БТА. 

Осемдесет и три годишният Асо, който понастоящем е заместник-председател на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия се е срещнал с Тръмп в Ню Йорк вчера вечерта, като срещата е продължила около час.

"Той е уважаван човек в Япония и извън нейните предели - човек, когото харесвам и с когото съм се запознал посредством нашия скъп приятел Шиндзо", каза Тръмп, имайки предвид покойния японски премиер Шиндзо Абе.

Таро Асо беше вицепремиер на Шиндзо Абе, който имаше близки отношения с Тръмп по време на управленския мандат на президента републиканец. Асо от години играе важна роля в японската политика и има голям опит, що се отнася до отношенията между САЩ и Япония, отбелязва Ройтерс.

Япония се опитва да се свърже с хора, които са близки до Тръмп, преди президентските избори в САЩ на 5 ноември и на фона на притесненията, че ако се върне в Белия дом, Тръмп може да въведе протекционистки мерки или да предприеме други действия, които да се отразят негативно на японската икономика или на отношенията между САЩ и Япония в сферата на отбраната.

Японската външна министърка Йоко Камикава каза на вчерашна пресконференция, че посещението на Асо в САЩ си е негова лична инициатива и че японското правителство няма общо с него.

Преди около две седмици американският президент Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида обявиха планове за военно сътрудничество и набор от проекти, насочени към засилване на съюза между САЩ и Япония.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194