Тръмп се сравни с Нелсън Мандела, след като по-рано показа скица, на която седи до Исус Христос

ЕС и Свят 07.04.2024 15:01 Снимка: ДНЕС+

Тръмп се сравни с Нелсън Мандела, след като по-рано показа скица, на която седи до Исус Христос

Републиканецът Доналд Тръмп, кандидат за президентските избори в САЩ през ноември, се сравни с Нелсън Мандела, предизвиквайки остри критики от страна на лагера на Байдън, предаде Франс прес.

През изминалата година бившият президент беше обвинен по четири дела, като всички те го излагат на риск от лишаване от свобода. Наред с други неща, той е обвинен в организиране на съмнителни плащания на порнозвезда по дело, което ще започне на 15 април, добавя БТА.

Тръмп редовно напада съдията, който ще ръководи този процес, в отговор на което магистратът Хуан Мерчан му наложи ограничения в изказванията. Вчера Тръмп припомни тези ограничения в пост своята социална мрежа "Трут соушъл", в който каза, че съдията, че "нарушава закона и конституцията".

"Ако този напълно пристрастен шарлатанин иска да ме вкара в затвора за това, че съм казал най-очевидни истини, с удоволствие ще се превърна в съвременния Нелсън Мандела - това би било голяма чест", каза Тръмп.

Няколко дни по-рано републиканецът публикува фалшива скица от съдебно заседание, но която той седи до Исус Христос.

Екипът на президента Джо Байдън, който се бори за преизбиране, разкритикува това. "Толкова сте егоцентричен, че се сравнявате с Исус Христос или с Нелсън Мандела в рамките на малко повече от седмица", коментира говорителката на екипа на Байдън - Жасмин Харис.

По другите дела Тръмп е обвинен в опит да обърне резултатите от президентските избори през 2020 г., както и в небрежно боравене със секретни документи.

Междувременно Тръмп успя да събере над 50,5 милиона долара за предизборната си кампания по време на вечеря в Палм Бийч, недалеч от Мар а Лаго, луксозната резиденция на бившия президент във Флорида, предаде Франс прес.

Събитието беше организирано от милиардера Джон Поулсън. Сред гостите беше бизнесменът Робърт Бигълоу, забогатял в хотелиерството, преди да оглави компания за авиокосмически изследвания, и Джон Кациматидис, собственик на верига магазини за хранителни стоки. На събитието присъства и съпругата на Тръмп - Мелания, добавя БТА.

Тръмп отбеляза, че вечерта е била невероятна, още преди да е започнала и че хората са искали да дарят за каузата, за това Америка да си върне величието.

Според "Вашингтон пост" на вечерята във Флорида мястото на масата на Тръмп се е котирало за 814 600 долара.

Преди около седмица демократът Джо Байдън организира подобна вечеря в Ню Йорк с участието на бившите президенти Бил Клинтън и Барак Обама, но тогава успя да събере едва 25 милиона долара.

Събраните суми служат за финансиране на обиколките из страната на кандидатите за президент, за възнаграждения за екипите им, за поръчка на допитвания и за плащане на телевизионни реклами.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194